IZRAEL: POLICIJA 12. PUTA SASLUSAVALA EHUDA OLMERTA

Izrael

Policija 12. put saslušavala Ehuda Olmerta

Izraelskog premijera u ostavci Ehuda Olmerta u petak je dvanesti put saslušala policija zbog navodne umiješanosti u korupcijske poslove, doznaje se iz policijskih izvora.
Foto: AP

Foto: AP

Premijer je dva i po sata saslušavan u svojoj zvaničnoj rezidenciji u Jerusalemu.

Policija je ispitivala Olmerta o nizu imenovanja njegovih rođaka na državne dužnosti kada je bio ministar trgovine i industrije od 2003. do 2006. godine. On je 12. decembra već saslušavan u vezi s ovom aferom.

Ehud Olmert je 21. septembra najavio ostavku, nakon što je policija preporučila da ga se optuži za dvije korupcijske afere u okviru pet istraga koje se vode protiv njega.

Premijer je uvijek tvrdio da je nevin.

Olmert je sada premijer prijelazne vlade do prijevremenih općih izbora zakazanih za 10. februara.

Policija je pokrenula nekoliko istraga protiv Olmerta zbog korupcinonaških skandala, koje je on porekao, ali je dao ostavku, pošto je njegova partija centra Kadima izabrala šefa izraelske diplomatije Tzipi Livni za novog lidera.

Olmert se za partijske izbore nije ni kandidirao.

Još prošle godine je vrhovni izraelski tužilac Menahem Mazuz najavio da razmatra podizanje otpužnice protiv Olemrta za prevaru, mito i izbjegavanje plaćanja poreza u slučaju prikazivanja lažnih troškova putovanja.

Olmertovi advokati su u potpunosti odbacili sumnje protiv njega i uvjereni su da neće biti optužen.

Izraelsko ministarstvo pravde saopćilo je da se razmatraju optužbe zbog sumnji da je Olmert višestruko naplaćivao službena putovanja u inostranstvo od raznih jevrejskih organizacija dok je bio gradinačelnik Jerusalema i ministar.

U saopćenju vrhvnog tužioca, koje je izdato dva mjeseca pošto je policija predložila optužnicu, navodi se da je Olmertu ponuđeno saslušanje prije odluke da li da se to učini u četiri slučaja.

Olmert je ispitivan i zbog sumnje da je primao koverte s novcem od američkog biznismena i finansijera Morisa Talanskog i da je koristio svoje ministarsko mjesto da promivira poslovne interese svojih prijatelja.

Olmert je postao premijeer u maju 2006. godine. On je u januaru iste godine zamijenio obeljolog Sharona na čelu partije Kadima koja je potom pobijedila na izborima. Prethodno je bio deceniju gradonačelnik Jerusalema i potom ministar.

Olmertova popularnost je malo porasla zbog ofanzive na ciljeve Hamasa. Isto se dogodilo i Livnijevoj i ministru odbrane Ehudu Baraku koji su kandidati za novog premijera.

U ofanzivi je ubijeno više od 1.300 Palestinaca, uključujući najmanje 700 civila. Na izraelskoj strani poginulo je 14 ljudi, među njima troje civila, a svi ostali su vojnici, od kojih je jedan poginuo poslije proglašenja jednostranih prekida vatre – 18. januara.

(FENA)

Komentariši