GEORGE SOROS TVRDI DA SADASNJI SISTEM FAVORIZIRA VELIKE: POTREBNA MEDJUNARODNA REGULACIJA BANKARSKOG SISTEMA

GEORGE SOROS TVRDI DA SADAŠNJI SISTEM FAVORIZIRA VELIKE: POTREBNA MEĐ. REGULACIJA BANKARSKOG SISTEMA Ispis
 30.01.2009.godina

soros_dr-evil.jpg 

Dok su u malim zemljama sustavno nametala tržišna disciplina koju je cijelo vrijeme nametana Washingtonskim konsenzusom, SAD je od toga bio izuzet, pa je to navelo Sorosa da zavapi za pružanjem pomoći zemljama koje su daleko od centara svjetskog kapitala. Soros pritom navodi da bi se to trebalo učiniti ne samo da bi se sačuvale financijske …

… strukture, nego i da bi zemlje u razvoju mogle svojim gospodarstvima ponuditi porezne poticaje.

George Soros, poznati američki financijski špekulant i dobrotvor, jedan je od prognostičarima koji su još prije nekoliko godina dobro procijenili pravac kojim je krenulo svjetsko gospodarstvo.Ipak, u jednom je pogriješio – nije predvidio da će tržišta u nastajanju, ona u zemljama u razvoju neće biti pošteđeni gospodarskih lomova, nego je predvidio upravo suprotno, pišu Vijesti.net.

Govoreći o tome što treba učiniti, prije svega je izdvojio reformu cjelokupnog međunarodnog financijskog sustava. Prema njegovom mišljenju, sadašnji sustav favorizira zemlje koje kontroliraju međunarodne financijske institucije, poput SAD-a, a na štetu zemlja u razvoju.

Dok su tim zemljama sustavno nametala tržišna disciplina koju je cijelo vrijeme nametana Washingtonskim konsenzusom, SAD je od toga bio izuzet, pa je to navelo Sorosa da zavapi za pružanjem pomoći zemljama koje su daleko od centara svjetskog kapitala. Soros pritom navodi da bi se to trebalo učiniti ne samo da bi se sačuvale financijske strukture, nego i da bi zemlje u razvoju mogle svojim gospodarstvima ponuditi porezne poticaje.

Za pokretanje globalnog gospodarstva, Soros preporuča prijeku potrebu međunarodnu koordiniranosti pri reguliranju bankarskog sustava, pa i tržišta kapitala. I ne samo to, sve vlade svijete trebale bi koordinirati makroekonomske politike, prenose Vijesti.net.

Komentariši