DANAS ZVANICNO POCINJE DRUGA FAZA IZGRADNJE RUDARSKO-ENERGETSKOG KOMPLEKSA “STANARI”

DANAS ZVANIČNO POČINjE DRUGA FAZA IZGRADNjE RUDARSKO-ENERGETSKOG KOMPLEKSA "STANARI" Ispis
 30.01.2009.godina

rudnik_stanari.jpg

Javnim otvaranjem ponuda u sklopu tendera za nabavku nove opreme u rudniku Stanari kod Doboja danas će zvanično biti započeta druga faza izgradnje istoimenog rudarsko-energetskog kompleksa, saopštila je kompanija EFT. "Nabavkom novog …

… BTO i BTU sistema u rudniku Stanari će se omogućiti godišnja eksploatacija od 3,2 miliona tona uglja, što je dovoljno za snabdijevanje buduće termoelektrane Stanari. Očekujemo da vrijednost ovog tendera bude oko 80 odsto ukupnih ulaganja u rudnik", rekao je direktor investicija EFT-ija Zlatan Matko i dodao da je tendersku dokumentaciju otkupilo 14 vodećih evropskih proizvođača.

"Uobičajeno je za ovakve projekte da nosioci ponuda obezbijede i kreditiranje svojih proizvoda. Za ovaj tender je vladalo veliko interesovanje, a među kandidatima su `ThyssenKrupp Foerdertechnik`, `Takraf` i FAM iz Njemačke, Sandvik iz Švedske i drugi renomirani proizvođači. I domaće kompanije konkurišu za niz vezanih poslova u svojstvu podizvođača, a među njima su Dalekovod iz Rudanke, TTU Tuzla, Jelšingrad iz Banjaluke i Mital iz Zenice", dodao je Matko.

U EFT-u ukazuju da se projekat izgradnje rudarsko-energetskog kompleksa Stanari odvija po planu i da je prva faza uspješno privedena kraju.

"U Stanarima su sprovedeni svi istražni radovi za novu elektranu. Po planu su obezbijeđene sve neophodne koncesije i dozvole, uključujući ekološku i dozvolu za izgradnju. Na našem projektu je, inače, u domenu tehničkih, ekoloških, finansijskih i pravnih poslova do sada angažovano 11 konsultanata iz šest zemalja. U projekat smo do sada uložili preko 30 miliona evra", rekao je Matko i napomenuo da će narednih mjeseci početi i tehnički radovi na platou buduće elektrane.

Rudnik Stanari prošle godine ostvario je rekordnu proizvodnju u svojoj istoriji. Ukupna vrijednost projekta izgradnje rudarsko-energetskog kompleksa Stanari procjenjuje se na iznad 650 miliona evra, navodi se u saopštenju.

(Biznis.ba/Srna)

Komentariši