ROBERT GELBARD: OBAMINA ADMINISTRACIJA NASLIJEDILA VELIKI BROJ OZBILJNIH PROBLEMA

Robert Gelbard

Obamina administracija naslijedila veliki broj ozbiljnih problema

Sjedinjene Države bi trebalo tijesno da sarađuju s Evropskom unijom i Rusijom da bi Balkan ostao na pozitivnom kursu, posebno u pogledu Bosne i Hercegovine i Kosova te odnosa sa Srbijom, kazao je u razgovoru za Glas Amerike Robert Gelbard, bivši izaslanik za Balkan u administraciji predsjednika Billa Clintona i član tranzicijskog tima za nacionalnu sigurnost u izbornoj kampanji predsjednika Baracka Obame.

"Predsjednik Obama i njegova administracija su naslijedili neuobičajeno veliki broj veoma ozbiljnih problema. Prvi je ekonomska kriza, koja ima globalne reperkusije. Predsjednik se već prvih dana usredsrijedio na stabilizaciju bankarskog sektora i pomoć Wallstreetu, ali i američkom narodu, da bi pomogao kućevlasnicima i okončao proces oduzimanja kuća zbog hipotekarnih potraživanja. Važno je da Sjedinjene Države s novim izuzetnim ekonomskim timom, koji predvode ministar za finansije Tim Geithner i bivši ministar za finansije Lawrence Summers, s kojima sam svojevremeno sarađivao, sada obnove povjerenje u američku privredu i u zemlji i u svijetu. Strukturni problemi američke privrede će zahtijevati više vremena, ali obnavljanje povjerenja u američku ekonomiju ima presudan značaj. Drugo pitanje s kojim je Amerika suočena jeste izraelsko-palestinski problem, na koji je nova administracija također usredotočena. Simbolika dolaska predsjednika Obame u Državni sekretarijat, da prvog dana pozdravi novog državnog tajnika, pokazuje koliku će važnost Obama pridavati vanjskoj politici“, kazao je Gelbard.

Podsjećajući na inauguracijski govor predsjednika Obame u kojem je rekao da želi da pružiti ruku saradnje muslimanskom svijetu, novinar Glasa Amerike je upitao da li je to realno u svjetlu situacije na Bliskom istoku i u Afganistanu i Pakistanu?

“Rješenje bliskoistočnog problema je nužna komponenta boljih odnosa Sjedinjenih Država i muslimanskog svijeta. To je centralno i hitno pitanje, kao i afganistansko-pakistanski problem. Drugo, suštinski element rješavanja odnosa na Bliskom istoku je jačanje NATO-a i produbljivanje i moderniziranje odnosa sa saveznicima. Treće, američki odnosi s muslimanskim svijetom su dvosmjerni. Nije u pitanju samo šta će Sjedinjene Države da učine, nego i kretanje i saradnja arapskih i islamskih zemalja, koje nisu bile dovoljno angažirane u saradnji s međunarodnom zajednicom u rješavanju palestinsko-izraelskog problema. One nisu pokazale dovoljnu čvrstinu u odnosima s Iranom, niti dovoljnu saradnju u pogledu Afganistana i Pakistana. Predsjednik Obama uživa veliki prestiž ne samo u islamskom nego i u cijelom svijetu. On može da poruči tim zemljama da treba da sarađuju da bi se ti problemi riješili na nov i kooperativan način. Obama je drugačiji i njegova etnička pripadnost je dramatično različita, a intelekt i obrazovanje mu također idu naruku. On ustvari predstavlja kvalitativnu promjenu u pogledu nove vizije Sjedinjenih Država. Njegovo obrazovanje je izvanredno – na Harvardu i Kolumbiji. Sarađujući s njim, bio sam neopisivo impresioniran – i sada biram riječi kada to govorim – njegovim “savršenstvom“.

U vezi s tim šta očekuje u pogledu odnosa Sjedinjenih Država s Rusijom i Balkanom odnosno Srbijom, Gelbard je kazao:

“Bio sam proteklih nekoliko godina veoma uznemiren zbog politike Bushove administracije prema Balkanu i drugim regijama koje je Bush potpuno ignorirao, bar prve četiri godine, dok se naredne četiri pažnja koncentrirala skoro isključivo na Kosovo. Balkan je veoma važna regija. Sjedinjene Države treba tijesno da sarađuju s Evropskom unijom, Rusijom i drugim zemljama da bi se sačuvale dobiti iz protekle decenije. Mnogo puta sam ukazivao da je Srbija centralna zemlja na Balkanu i da se mora pomoći da ona napreduje i da se učvrste demokratija i stabilnost. Ako se to ne dogodi, cijela regija će trpjeti negativne posljedice. Mislim da sada u Srbiji imamo veoma dobru vlast na čelu s predsjednikom Borisom Tadićem. Srbija je, kao i cijeli svijet, pogođena globalnom ekonomskom krizom. Sjedinjene Države bi trebalo tijesno da sarađuju s Evropskom unijom i Rusijom da bi Balkan ostao na pozitivnom kursu, posebno u pogledu Bosne i Hercegovine i Kosova i odnosa sa Srbijom. U pogledu Rusije, Sjedinjenim Državama je potreban novi početak, uprkos nedavnoj neprijatnoj retorici, s obzirom na to da obje zemlje imaju veoma važnu ulogu i da treba da pronađu model konstruktivne saradnje.

(FENA)

Komentariši