ISKAZI SVJEDOKA O ZLOCINIMA U BIJELJINI

Iskazi svjedoka o zločinima u Bijeljini van optužnice
Svjedok precizirao da je sakupljeno 48 tijela i da su sve žrtve bili Muslimani…
28.01.2009.godina

Suđenje Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom nastavljeno je danas iskazom zaštićenog svjedoka VS-1035 o zločinima u Bijeljini u proljeće 1992. godine, koji nisu obuhvaćeni optužnicom.Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93.

Po nalogu Sudskog vijeća, navodi o zločinima u Bijeljini izbrisani su iz optužnice na početku suđenja, ali je tužiocima dozvoljeno da o njima izvode dokaze kao ilustraciju "obrasca ponašanja" dobrovoljaca Srpske radikalne stranke (SRS) .

Proije iskaza svjedoka, predsjedavajući sudija Žan-Klod Antoneti (Jean-Claude Antonetti) je objasnio da prošle nedjelje nije bilo suđenja zato što je Vijeće "rješavalo pitanja u vezi sa petoricom svjedoka" i "utvrđivalo raspored" njihovih iskaza.

Sudija je najavio da će veće razmotriti zahtjev Tužilažtva za prekid suđenja zbog navodnih prijetnji jednom svjedoku, pošto dobije Šešeljev odgovor, a Šešelj je uzvratio da podnesak neće ulagati.

Sudsko vijeće je zatim saslušalo iskaz svjedoka VS-1035 koji je rekao da je početkom aprila 1992. godine, kao policajac muslimanske nacionalnosti, učestvovao u sakupljanju tijela Muslimana koje su u Bijeljini ubile srpske paravojne snage tokom preuzimanja kontrole nad gradom.

Svjedok je precizirao da je sakupljeno 48 tijela i da su sve žrtve bili Muslimani.

– Tijela je bilo mnogo više, ali su ih pokupile familije,napomenuo je VS-1035.

Prema njegovim riječima, u gradu je tada vidio pripadnike paravojske Željka Ražnatovića-Arkana, rezerviste JNA i ljude Mirka Blagojevića, regionalnog lidera SRS.

VS-1035 svjedočio da je kasnije čuo da je jednog Muslimana i njegova dva sina čija je tijela on našao, ubio izvjesni "Brano Šumar iz jedinice Mirka Blagojevića".

Tužioci su u dokaze priložili i televizijski snimak na kojem se Blagojević tokom pucnjave u Bijeljini, noseći šajkaču s kokardom na glavi, predstavlja kao predsjednik regionalnog ogranka SRS i tvrdi da njegovi ljudi drže veći dio grada pod kontrolom.

Suđenje se nastavlja sutra, kada će svjedoka unakrsno ispitivati optuženi Šešelj.

Autor: ONASA

Komentariši