RAFFI GREGORIAN TRAZI UKIDANJE REZOLUCIJE DA JE BRCKO U RS-U

Gregorian traži ukidanje rezolucije da je Brčko u RS-u
Rezolucija NSRS iz 1999. kojom se ne priznaje Arbitražna odluka još na snazi…
24.01.2009.godina

Formiranje vlasti u Brčko Distriktu nije samo gola međustranačka borba za fotelje koja se na ovim prostorima vodi nakon svakih izbora. Naprotiv, radi se o politički daleko ozbiljnijem pitanju, koje u budućnosti može imati nesagledive posljedice po ustroj države BiH.

Politička opasnost

Od izbora gradonačelnika i sastava nove vlade, prema dobro informiranim izvorima "Dnevnog avaza", umnogome će zavisiti pozicioniranje Distrikta u budućem ustavnom uređenju Bosne i Hercegovine. 

Naši sagovornici otkrivaju da je sve krenulo od zahtjeva prvog zamjenika visokog predstavnika i supervizora za Brčko Rafija Gregorijana (Raffi Gregorian) srpskim strankama da prije izbora prvog čovjeka Distrikta i formiranja vlade stave van snage Rezoluciju o Brčkom koja je 1999. godine, kada je premijer RS Milorad Dodik prvi put bio u vlasti, donesena u Narodnoj skupštini RS kao odgovor na Arbitražnu odluku.

Ovom rezolucijom odbacuje se Arbitražna odluka i definira da Brčko pripada RS. Logično je zapitati se zašto nijedan supervizor u proteklih deset godina nije obraćao pažnju na nju. Stvar je potpuno jednostavna – gradonačelnik je bio ili iz Socijalističke partije ili SDP-a, tako da ona sama po sebi nije predstavljala političku opasnost.

No, sada, kada bi gradonačelnik trebao biti Đorđo Kojić iz SNSD-a, Gregorijan je shvatio težinu Rezolucije i mogućnost da se u situaciji kada je Dodikov čovjek gradonačelnik, a vlast pod njegovom kontrolom, ona vrlo lako nađe u parlamentarnoj proceduri Skupštine Distrikta. Stoga je uz zahtjev da se Rezolucija stavi van snage tražio od srpskih stranaka da prihvate mogućnost da Brčko dobije ustavnopravni status kroz izmjene Ustava BiH, odnosno da u njega bude ugrađena Arbitražna odluka.

Odbačen prijedlog

Prema ovom prijedlogu, u Ustavu BiH stajalo bi da je Distrikt, odnosno njegova cjelokupna teritorija, zajednička svojina (tzv. condominium) koja istovremeno pripada i jednom i drugom entitetu. Uz to, Gregorijan je predložio i da se Distrikt može obratiti Ustavnom sudu BiH u slučaju sporenja s entitetima ili državom kada su u pitanju stvari koje se tiču njegovog statusa ili ovlasti.

Međutim, ovaj prijedlog odbacio je SDS, a ni SNSD nije voljan da ga prihvati. Upravo zato se Gregorijan, navode naši izvori, umiješao u pregovore o formiranju vlasti koji su već bili pri kraju te tražio da se ove dvije stranke isključe, odnosno da SNSD ne može dobiti mjesto gradonačelnika ako ne prihvati uvjete koje je postavio.

 

Autor: E. SARAČ

Komentariši