BRCKO: KONCENTRACIONA VLADA VEC NAREDNE SEDMICE?

Brčko: Koncentraciona vlada već naredne sedmice? Ispis E-mail
24.01.2009.godina
Image
Kandidat SNSD-a za gradonačelnika Brčko distrikta Dragan Pajić izrazio je očekivanje da će koncentraciona vlada u distriktu biti formirana već iduće sedmice i ponovio stav SNSD-a da mjesto gradonačelnika treba da pripadne Srbima, a predsjednika Skupštine Bošnjacima.

"Razgovori sa svim stranama još traju, a koji kandidati će zauzeti dvije čelne pozicije zavisiće od prijedloga stranaka iz tih naroda", rekao je Pajić Srni.

On je dodao da je veoma važno da kandidati u što većoj mjeri budu prihvaćeni od poslanika iz druga dva naroda.

"Ako bilo koja strana bude ponudila kandidata kome se protivi većina iz druga dva naroda onda nećemo ništa postići i trebamo se u tom slučaju zapitati šta u stvari hoćemo", rekao je Pajić i dodao da funkcioneri treba da predstavljaju sve građane Brčko distrikta.

Supervizor za Brčko Rafi Gregorijan pozvao je 13. januara na formiranje koncentracione vlade u distriktu, nakon što je na konstitutivnoj sjednici lokalnog parlamenta ponovo odloženo glasanje o izboru gradonačenika, predsjednika i zamjenika predsjednika Skupštine.

Gregorijan je uputio ovaj poziv nakon obavještenja da su svi poslanici potpisali deklaraciju kojom se izražava podrška odlukama Arbitražnog tribunala za Brčko u kojoj se poziva Parlamentarna skupština BiH da usvoji dodatke na Ustav neophodne da bi se okončala supervizija.

Klub poslanika SDA u Skupštini distrikta 12. januara je odustao od prethodnog stranačkog dogovora o parlamentarnoj većini koju je potpisalo 18 poslanika i najavio da će tražiti izbor koncentracione vlade, uz ocjenu da ne bi bilo politički korektno ostaviti u opoziciji stranke poput SDP-a.

Skupštinsku većinu, prema prvobitnom dogovoru, trebalo je da čine šest poslanika SDS-a, četiri poslanika SNSD-a, tri poslanika Stranke za BiH, po dva poslanika HDZ-a, HSS-a i SDA i jedan poslanik Demokratske srpske stranke.

(Svevijesti.ba/Srna)

Komentariši