30 HILJADA VOJNIKA KAO ISPOMOC ZA ODRZAVANJE SIGURNOSTI TOKOM PREDSJEDNICKE INAUGURACIJE

30 hiljada vojnika kao ispomoć za održavanje sigurnosti tokom predsjedničke inauguracije Ispis E-mail
20.01.2009.godina
Image
Američka vojska osigurala je preko 30 hiljada svojih pripadnika kao ispomoć za održavanje sigurnosti tokom predsjedničke inauguracije, da budu spremni odgovoriti na bilo kakav izvanrednu situaciju.

Oko 18 hiljada pripadnika oružanih snaga ima specifična zaduženja kada je u pitanju pomoć policiji.

Očekuje se da ce današnjim inauguracijskim svečanostima u centru Washingtona prisustvovati i do dva miliona ljudi.

Vojska pomaže na planu telekomunikacija, medicinskih službi, te u transportu – bilo cestovnom, zračnom ili riječnom.

Vojska također osigurava pse-tragače za otkrivanje eksploziva, specijalne jedinice za demontiranje bombi te ekipe koje djeluju u slučaju radiološkog, hemijskog ili biološkog napada.

Glasnogovornik Pentagona Bryan Whitman rekao je da će u blizini grada u stanju pripravnosti biti dodatnih 14 hiljada vojnika, spremni na brzo djelovanje u slučaju bilo kakve krize: "To je mala vjerojatnost, ali mi imamo sposobne jedinice koje su na raspolaganju za ispomoć policijskim snagama za bilo kakvo djelovanje."

Prema američkom zakonu, redovne jedinice oružanih snaga ne smiju izravno sudjelovati u djelatnostima koje su u domeni policije, stoga najveći dio vojnih snaga raspoređenih u Washingtonu na dan inauguracije čine rezervisti, pripadnici Nacionalne garde.

Nacionalna garda je u nadležnosti guvernera pojedinih saveznih država, i dopušteno joj je da u iznimnim okolnostima djeluje umjesto policije.

Uz gardiste na terenu, Bryan Whitman je rekao da će vojska pružiti takozvanu ‘aktivnu zaštitu’ zračnog prostora nad Washingtonom i okolicom.

(Svevijesti.ba/Fena)

Komentariši