OHR/EUSR POZDRAVLJA USVAJANJE STRATEGIJE ZA PROCESUIRANJE RATNIH ZLOCINA

OHR/EUSR pozdravlja usvajanje strategije za procesuiranje ratnih zločina Ispis E-mail
29.12.2008.
Image
Ured visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU (OHR/EUSR) pozdravlja činjenicu da je Vijeće ministara BiH jednoglasno usvojilo Nacionalnu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina u okviru roka koji je Vijeće za provedbu mira dalo na sastanku održanom u novembru 2008.

Strategija poziva na završavanje rada u najsloženijim slučajevima ratnih zločina koji imaju najveći prioritet u roku od sedam godina, a rješavanje drugih slučajeva ratnih zločina u roku od 15 godina od dana usvajanja Strategije.

Plan provedbe zahtijeva od Tužilaštva BiH da uspostavi centraliziranu bazu podataka o svim otvorenim slučajevima ratnih zločina, a od Suda BiH da uspostavi centralizirane i ažurirane dosijee o broju optužnica koje su potvrđene i dostavljene.

Ministarstvo pravde BiH i Vijeće ministara sada imaju odgovornost da bez odlaganja i u bliskoj koordinaciji s pravosudnim vlastima osiguraju provedbu usvojene Strategije kroz podnošenje potrebnih izmjena i dopuna određenih zakonskih propisa, osiguravanje potrebnih resursa te osnivanje stalnog i profesionalnog nadzornog tijela koje će pratiti provedbu Strategije, saopćeno je iz OHR/EUSR-a.

(Svevijesti.ba/Fena)

Komentariši