RADMANOVIC I TATHAM PODRZAVAJU SPORAZUM IZ PRUDA

Radmanović i Tatham podržavaju sporazum iz Pruda Ispis E-mail
23.12.2008. 
Image
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović primio je danas ambasadora Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Michalela Tathama.

Kako je soapćeno iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva, centralna tema susreta bio je dogovor trojice lidera HDZ-a, SDA i SNSD-a iz Pruda i prijedlozi konkretnih mjera koji treba da usljede.

Predsjedavajući Radmanović ocjenio je dogovor iz Pruda velikim napretkom za Bosnu i Hercegovinu, ne samo zato što on nudi rješenja za pitanja koja su od velike važnosti za budućnost naše zemlje, nego zato što otvara atmosferu dogovora. Najavio mogućnost da i neke manje političke partije prihvate dogovor.

Ambasador Tatham je rekao da Velika Britanija i međunarodna zajednica podržavaju ovaj dogovor i da ga vide kao "korak naprijed u pozitivnom pravcu", jer pokazuje da je moguće postići konsenzus čak i oko najkomplikovanijih pitanja, i dodao da će međunarodna zajednica pozvati političare iz cijele zemlje i predstavnike svih konstitutivnih naroda da se uključe u konstruktivne razgovore.

Tokom susreta razgovarano je i o rješavanju statusa Brčkog, kao i ispunjavanju drugih uslova i ciljeva, koje je odredilo Vijeće za implementaciju mira kao potrebnih za zatvaranje Ureda visokog predstavnika.

(Svevijesti.ba/Fena)

Komentariši