FRANJO KOMARICA: OD 220.000 HRVATA U RS SE VRATILO 13.500

Franjo Komarica

Od 220.000 Hrvata u RS se vratilo 13.500

Na prostoru Banjalučke biskupije, koja obuhvata 14 općina, prošle godine je bilo gotovo 1.000 manje katolika i ima ih svega oko 5.000, a prije rata bilo ih je 73.000, upozorio je danas banjalučki biskup monsinjor Franjo Komarica.

Od prijeratnih 220.000 Hrvata na prostoru sadašnjeg RS-a, sada ih ima oko 13.500, naglasio je Komarica ističući da je taj podatak “više nego dramatičan”.

“I 13 godina nakon rata povratak na području moje biskupije je zanemarljiv. I ove godine imamo manje Hrvata, a prošle godine smo imali manje nego pretpošle”, kazao je banjalučki biskup izražavajući bojazan da jedan autohtoni narod, hrvatski, nestaje na ovim prostorima.

Izražavajući nezadovoljstvo takvom situacijom, monsinjor Komarica je kazao da su za to odgovorni domaći političari i predstavnici međunarodne zajednice u BiH koji se moraju upitati zašto je to tako.

Naglasio je da neće biti napretka, dok se ne osiguraju političke, pravne i ekonomske pretpostavke za mogući nesmetan povratak i ostanak.

“Do tada će zemlja biti na svojevrsnom stupu srama, kada je u pitanju gledanje na nju od Evrope i cijelog svijeta”, rekao je Komarica i dodao da ne samo nema većeg povratka Hrvata već i u značajnijoj mjeri predstavnika druga dva naroda u BiH.

Banjalučki biskup ponovio je nezadovoljstvo činjenicom da je na prostoru neposredno do Samostana “Marija zvijezda” u Trapistima, na nacionalizovanoj katoličkoj zemlji, počela gradnja kompleksa zdravstvenog centra i pored ukazivanja Katoličke crkve da se to ne dozvoli.

Monsinjor Komarica ističe da nisu pomogli i apeli koje su on i drugi predstavnici Katoličke crkve uputili, između ostalih, i premijeru RS-a Miloradu Dodiku, jer je izvođač radova nastavio gradnju, iako je to zabranila i entitetska inspekcija.

“Izgleda i da se ovdje radi o nečemu što je nedopustivo, a kako bi to zemljište bilo definitivno otuđeno. Očito da je posrijedi zakon jačega, što ne možemo prihvatiti“, rekao je banjalučki biskup.

Potvrdio je i da su predstavnici Katoličke crkve uputili primjedbe na zakon o vraćanju bespravno oduzete imovine (restitucija) u RS-u, te očekuju da im se do stupanja na snagu toga zakona stavi na raspolaganje bar dio nekadašnje imovine kako bi se pretvorila u općedruštveno dobro, kao što su škole, centri i drugo.

Banjalučki biskup danas je uputio i božićnu poruku u kojoj se, između ostalog, kaže da su svi kršćani pozvani da svakodnevno iz sebe isijavaju ljubav, dobrotu te istinito svjetlo Božije.

On je čestitao Božić svim vjernicima koji ovaj praznik slave i po novom i po starom kalendaru.

Komentariši