FEDERALNI PARLAMENT GOTOVO DA NIJE NI RADIO

Analize CCI-ja

Federalni parlament gotovo da nije ni radio

Nevladina asocijacija Centri civilnih inicijativa (CCI), pozivajući se na svoju analizu za devet mjeseci ove godine, ocijenila je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu da je nefunkcionalnost aktuelnih vlasti u Bosni i Hercegovini najuočljivija na primjeru Parlamenta Federacije i Vlade u ovom entitetu.
Foto: Sarajevo-x.com

Foto: Sarajevo-x.com

"U devet mjeseci, od 97 zakona iz programa rada Vlade FBiH, Parlament je u konačnoj formi prijedloga usvojio samo tri.

Vlada je s 15 utvrđenih zakona u trećem kvartalu 2008. bila najneefikasnija od početka mandata, a Parlament praktično gotovo da nije radio, što je rezultiralo brojkom od nevjerovatnih 116 nerealizovanih zakona iz programa rada za ovu godinu", saopćio je CCI.

Naglašavajući da ponašanje vlasti govori o njenoj izraženoj sebičnosti, nebrizi i neosjetljivosti za građane koja može dalje pogoršati njihov životni standard, CCI naglašava da svaka politička struktura koja ne može osigurati funkcionalnu vlast u interesu građana treba da odstupi.

CCI rezultate svoje devetomjesečne analize naziva pokazateljem nemoralnog i skandaloznog ponašanja vladajućih, a kao vrhunac toga navodi da je Dom naroda Federalnog parlamenta usvojio program rada za 2008. tek u julu, a onda ubrzo otišao na tromjesečni godišnji odmor.

"Po povratku, umjesto da iz mase od 116 nerealizovanih, a planiranih zakona za ovu godinu ubrzo počne usvajati one najznačajnije za građane, počeo je da troši energiju na to kako da poveća sebi plaće za 100 posto i tako se pridruži opštem trendu beščašća i socijalne neosjetljivosti vladajuće oligarhije u BiH", saopćeno je na pres-konferenciji.

Nastavi li raditi ovim tempom, vlast u Federaciji će, dozvole li joj građani, četvorogodišnji mandat završiti s manjkom više od 400 zakona, konstatira CCI.

Komentariši