DA LI JE NA POMOLO NEPREDVIDLJIVA KOALICIJA U BiH?

DA LI JE NA POMOLU NEPREDVIDLJIVA KOALICIJA U BIH? Ispis
23.12.2008.

zlatko_lahudmija_jjj.gif 

Šta se krije iza "dvodnevnog" razmišljanja

Predsjednik SDA BIH Sulejman Tihić nalazi se pred najvećim uspjehom u karijeri: diskretno najavljuje da je uspio čak i buntovnog Lagumdžiju „pripitomiti" i privesti ga pred Dodikov oltar. Izvjesno je da bi Tihić sa konceptom stvaranja crveno-crne koalicije potpuno eliminirao uticaj mlađeg Izetbegovića i cijele njegove političke bulumente. Unutrašnji predkongresni obračun u SDA BIH time bi bio okončan: Bakir Izetbegović bi bio trajni gubitnik …

… Prema najavama, Lagudžijina partija će u naredna dva dana donijeti konačnu odluku za podršku sporazumu iz Pruda. Prije samo nekoliko mjeseci, dale su se takve naznake i naslutiti. Dobri poznavaoci prilika u SDP kažu da je to nemoguća misija i da je Lagumdžija svijestan da bi ulazak u vlast imao katastrofalne posljedice po odličan rejting stranke nakon lokalnih izbora. Pogotovo što se očekuje još veći razdor među koalicionim partnerima u aktuelnoj vlasti, po svim spornim tačkama, a naročito oko Prudskog sporazuma i izbora strateških partnera u elektroenergetskom sektoru.

No, oko svega u ustima ostaje gorak okus onima koji su računali na građansku opciju koja bi SDP-ovom podrškom Prudskoj trojci, definitivno nestala. Možda ne i zauvijek, ali  pred konceptom nacionalne socijaldemokratije (SNSD-srpska, SDP-bošnjačka) – SDP BiH bi bio najveći gubitnik.

Azer Jugo

Komentariši