SPIRIC: MEDJUSOBNA SUMNJICENJA MOGU STVORITI NOVI EVROSKEPTICIZAM

Špirić: Međusobna sumnjičenja mogu stvoriti novi evroskepticizam Ispis E-mail
22.12.2008.
Image
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je da BiH nema alternativu kada je riječ o evroatlantskim integracijama, ali i upozorio da nisu dobri dugi zastoji i sumnjičenja unutar BiH i izvan nje, što lako može stvoriti novi evroskepticizam.

"Evropski put BiH nema alternativu, ali ono što nije dobro i što se govori u Savjetu bezbjednosti i Briselu je da dugi zastoji i sumnjičenje unutar i izvan BiH mogu stvoriti novi evropski skepticizam. Zato treba sve učiniti da se taj put ubrza", rekao je Špirić.

Špirić je večeras u Drvaru istakao da nije dobro što povremena politička histerija unutar zemlje stvara blokadu u bitnim međunarodnim institucijama, prije svega u Briselu i Vašingtonu, zbog čega je pozvao sve u BiH na razgovor, uspostavljanje konsenzusa, kompromisa i dijaloga.

"Ovo je bila dobra godina za BiH. Potpisali smo sporazum otpočeli pregovore o liberalizaciji viznog režima, dobili intenzivirani dijalog prema NATO-u i u završnoj smo fazi smo razgovora sa Svjetskom trgovinskom organizacijom", rekao je Špirić.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH večeras je prisustvovao svečanom otvaranju renoviranog hotela "Drvar" u čiju adaptaciju i rekonstrukciju je uloženo dva miliona KM.

(Svevijesti.ba/Srna)

Komentariši