EKSKLUZIVNO: TIHIC OBECAO DODIKU DA U NOVOM USTAVU OSTAJE NEDIRNUTA REPUBLIKA SRPSKA

Ekskluzivno: Tihić obećao Dodiku da u novom ustavu ostaje nedirnuta Republika Srpska Ispis E-mail
22.12.2008.
Image
Lideri SDA Sulejman Tihić, SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a BiH Dragan Čović dogovorili su se danas na sastanku u Sarajevu posvećenom konkretizaciji dogovora iz Pruda da upute inicijativu Parlamentarnoj skupštini BiH o izmjeni Ustava BiH.

Portal Svevijesti.ba ekskluzivno saznaje, od izvora bliskih trojki koji su prisustvovali sastanku, da je Milorad Dodik jasno dao do znanja Tihiću i Čoviću da kada je u pitanju novi ustav pristaje samo ukoliko Republika Srpska ostane nedodirljiva , te da se o njenom postojanju ne može ni diskutovati.

Sulejman Tihić je na ovo odgovorio da se slaže i da razumije činjenicu da je Republika Srpska neosporiv nivo vlasti. Također, Tihić je dao jasno obećanje Dodiku da u novom ustavu niko neće dirati Republiku Srpsku, navodi naš izvor.

Kažimo kako je već od ranije poznat stav lidera HDZ-a Dragana Čovića po ovom pitanju. On je u izjavama medijima iz RS kazao da niko ne može dovesti u pitanje postojanje Republike Srpske /RS/ i da na tome treba temeljiti pregovore o budućem ustavnom ustrojstvu BiH. "RS je plod Dejtona i ne postoji niko ko je može ukinuti ili smanjiti joj granice”, rekao je Čović.

Na ovaj način ispunjen je Dodikov ultimatum koji je postavio Tihiću i Čoviću za potporu u rekonstrukciji državne vlasti.

(Svevijesti.ba)

Komentariši