KRIZA MIJENJA SVIJET IZ KORIJENA – OPASNOST OD JACANJA NACIONALNOG PROTEKCIONIZMA

KRIZA MIJENJA SVIJET IZ KORIJNA – OPASNOST OD JAČANJA NACIONALNOG PROTEKCIONIZMA Ispis
18.12.2008.

g8_777.jpg 

Kriza je tako ozbiljna da su vlade širom svijeta spremne da štampaju novac kako bi spriječile potpuno zamrzavanje ekonomije, ističu birtanski analitičari. Ne može se isključiti mogućnost jačanja nacionalnog protekcionizma, što, kako piše  Indipendent, nezaobilazno budi sjećanja na tridesete godine prošlog vijeka …

Ekonomski komentator Dejli telegrafa piše: Nikada do sada početak nove godine neće donijeti tako ogromnu transformaciju ekonomske scene. Svijet se iz mijenja iz korijena – kamatne stope više ne predstavljaju glavno sredstvo ekonomske politike, a bankarski sistem, do nedavno čvrsti temelj globalne ekonomije, je na ivici nacionalizacije, javio  je BBC.
A suštinsko pitanje više neće biti koliko bogatstvo privreda može da stvori u narednih dvanaest mjeseci, već da li je očekuje samo jedna godina ili cijela decenija recesije.
Ovo su sumorna vremena i takva će ostati još izvjesno vrijeme, zaključio je ekonomski komentator Dejli telegrafa.

Indipendent u redakcijskom komentaru ističe da su u ovom vanrednom stanju za ekonomiju neophodni i radikalni potezi. Odluka američke centralne banke da kamatnu stopu smanji na između nule i 0,25 odsto predstavlja očajnički pokušaj da se podstakne ekonomska aktivnost, a taj primjer uskorio bi mogla da slijedi i Engleska centralna banka.
Riječ je o potezima bez presedana koje vuku kreatori monetarne politike, no ovo su, ocijenjuje uvodničar lista, i vremena bez presedana. Trenutno najveću prijetnju ne predstavlja inflacija već paralizujuća deflacija. U kombinaciji sa negativnim privrednim rastom deflacija bi mogla da izazove ogromne socijalne probleme.
Zbog svega toga ne može se isključiti mogućnost jačanja nacionalnog protekcionizma, što, primjećuje autor uredničkog komentara u Indipendentu, nezaobilazno budi sjećanja na tridesete godine prošlog vijeka.

Komentariši