VIJECE REGULATORNE AGENCIJE ZA KOMUNIKACIJE (RAK) ODRZALO REDOVNO SJEDNICU

Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije održalo redovnu sjednicu Ispis E-mail
18.12.2008
Image
Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) održalo je danas 28. sjednicu na kojoj su usvojena Pravila o planu i upravljanju brojeva za telefonske usluge u BiH te Izmjene i dopune Pravila o naknadama za dozvole u telekomunikacijama.

Vijeće je odobrilo i da se nacrt Pravila o planu namjene frekvencija u BiH uputi na javne konsultacije. Pravilo, koje definira namjene i korištenja radiofrekventnog spektra u BiH predstavlja rezultat višegodišnjeg rada na reviziji i usaglašavanju plana namjene s međunarodnim preporukama (ITU-RR i CEPT).

Pravilo sadrži pregled svih radiofrekventnih opsega koje će biti moguće koristiti u BiH.

Pored ovog pravila, Vijeće je dalo odobrenje da se na javne konsultacije upute i nacrti Pravila o planu korištenja radiofrekventnih opsega za bežične pristupne sisteme, Pravila o planu korištenja radiofrekvencijskih opsega za fiksne mikrotalasne linkove tačka-tačka i Pravila o radu radiostanica bez pojedinačnih dozvola.

Vijeće je razmatralo i prihvatilo nekoliko informacija u vezi s aktivnostima Agencije u pogledu regulacije sektora komunikacija, te zaključilo da će kod nadležnih organa i institucija tražiti otklanjanje prepreka za punu implementaciju Zakona o komunikacijama i pravila koje je donijela Agencija, saopćeno je iz RAK-a.

(Svevijesti.ba/Fena)

Komentariši