BRANKOVIC I HECO SUOCENI S MOGUCOM KAZNOM OD NEVJEROVATNIH 100.GODINA ZATVORA!

Branković i Hećo suočeni s mogućom kaznom od nevjerovatnih 100 godina zatvora!
Finansijska policija protiv dvojice Vladinih zvaničnika podnijela ukupno deset prijava o počinjenom krivičnom djelu…
18.12.2008

Protiv federalnog premijera Nedžada Brankovića i ministra energije, industrije i rudarstva Vahida Heće do sada je nadležnim tužilaštvima podneseno čak deset prijava za različita krivična djela.
 
Sedam prijava

Branković i Hećo jedini su u ovom sastavu Vlade protiv kojih je Finansijska policija podnosila prijave tužilaštvima.   

To je jučer za "Dnevni avaz" potvrdio glavni inspektor Federalne finansijske policije Zufer Dervišević.

Kako saznajemo, najveći broj krivičnih prijava, čak sedam, podnesen je protiv premijera Brankovića. On se tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlasti pri donošenju odluka u vezi s elektroenergetskim sektorom i u aferi "Energoinvest".

Prema posljednjoj prijavi podnesenoj protiv Brankovića zbog imovine "Energopetrola" u Hrvatskoj, pričinjena je šteta od tri miliona maraka. Za krivična djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja po Krivičnom zakonu BiH Brankoviću je zaprijećena kazna od šest mjeseci do čak deset godina zatvora s obzirom na visinu pričinjene štete. 

Vahid Hećo u dvije krivične prijave se tereti za nelegalan odabir strateških partnera u elektroenergetskom sektoru. Osim toga, protiv Heće je podnesena i krivična prijava u vezi s nelegalnim raspolaganjem imovinom preduzeća "Zrak".

Na kraju ništa

U tim prijavama Hećo se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlasti, nesavjestan rad u službi i  povrede ravnopravnosti u vršenju privredne djelatnosti. Za ta krivična djela predviđena je kazna od šest mjeseci do osam godina.

Uzmemo li u obzir svih deset krivičnih prijava i najveću kaznu predviđenu zakonom, nadležni sudovi bi Heći i Brankoviću, ako ih proglase krivim, mogli izreći kazne od 50 do nevjerovatnih 100 godina zatvora!

Međutim, na njihovu sreću, zbrajanje kazni kakvo je, primjerice, uobičajeno u Americi, u BiH nije moguće. A, znajući naše pravosuđe, ne bi iznenadilo da od krivične odgovornosti ili presuda na kraju ne bude ništa.

Autor: F. VELE

Komentariši