ZNAM DA MISEVIMA IZ SDA IZGLEDAM KAO DINOSAURUS

ZNAM DA MIŠEVIMA IZ SDA IZGLEDAM KAO DINOSAURUS Ispis
 01.11.2008.

clip_94.jpg

Nakon što je Stranka za BiH doživjela debakl na proteklim općinskim izborima, Harisu Silajdžiću je pošlo za rukom, i to nevjerovatno brzo, da povrati vlastiti, do jučer prilično srozani, visoki politički rejting. Najzaslužniji za Silajdžićev comeback je lider SDA Sulejman Tihić, koji je sramnom i neočekivanom kapitulacijom pred Miloradom Dodikom i sporazumom u Prudu i sebe i svoju stranku srozao u blato političkog i …

… moralnog beščašća. U razgovoru za Dane bošnjački član Predsjedništva BiH govori o sporazumu iz Pruda, Tihiću, SDA, Lagumdžiji, SDP-u… te otkriva okolnosti podvale Senada Hadžifejzovića i Kenana Ćerimagića, koji su u programu NTV Hayat emitirali tajno snimljeni razgovor u kojem je Silajdžić dva puta ponovio da ga "boli ona stvar" šta o njemu misle oni koji ga izjednačavaju s Miloradom Dodikom

DANI: Gospodine Silajdžiću, nikad nisam ni sanjao da ću šefu bilo koje države biti u prilici postaviti sljedeće pitanje: boli li Vas često "ona stvar"?

SILAJDŽIĆ: Znate za izreku: "Kad si u Rimu – radi što Rimljani rade"?! To je moj odgovor. Dalje?

DANI: Je li Vam neugodno? Stidite li se rječnika neprimjerenog jednom šefu države, a koji je imao priliku da čuje i TV auditorij?

SILAJDŽIĆ: Naravno. No, po svoj prilici, ovdje jedan normalan, kultiviran diskurs ne ide. Izgleda da, ako se "u Rimu radi onako kako Rimljani rade", jedino to dolazi do ušiju onih koji treba da čuju.

DANI: Jeste li znali da su Hayatove kamere uključene?

SILAJDŽIĆ: Ne.

DANI: Javnosti je ostalo nejasno kojim povodom ste Vi bili u Hayatovom studiju.

SILAJDŽIĆ: Tamo sam išao zbog snimanja intervjua za jednu malo veću televiziju od Hayata, koja emitira 24-satni program, a čiji program ni u jednom minutu ne prati manje od 50 miliona gledalaca. Govorim o Al Jazeeri.

DANI: Jeste li iznenađeni postupkom novinara Kenana Ćerimagića i Senada Hadžifejzovića?

SILAJDŽIĆ: Žao mi je zbog toga, ali iznenađen nisam.

DANI: Je li Vas zvao neko s Hayata nakon emitiranja Vašeg privatnog razgovora s kolegom Ćerimagićem?

SILAJDŽIĆ: Ne.

DANI: Kako gledate na posljednje saopćenje Stranke demokratske akcije u kojem Vas nazivaju "političkim dinosaurusom"?

SILAJDŽIĆ: Nisam iznenađen. Kad su dozvolili da ih Milorad Dodik svede na nivo na kojem se nalaze ,onda nije čudo da im ja iz njihove mišje perspektive izgledam kao dinosaurus. Dakle, tu se, prije svega, radi o dijametralno suprotnim stavovima Stranke za Bosnu i Hercegovinu i Stranke demokratske akcije o državnoj imovini. Oni su pristali na ozakonjenje principa "koje šta jamio – jamio", a mi zahtijevamo da se poštuje Ustav BiH i međunarodni sporazum o sukcesiji bivše Jugoslavije, po kojem imovina svih šest bivših jugoslavenskih republika prelazi na vlasništvo suverenih država nastalih raspadom Jugoslavije. Već sam o tome govorio: srbijanska, makedonska, crnogorska, hrvatska i slovenska imovina pripadaju Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji i to je i logično, i normalno, i u skladu s međunarodnim sporazumom o sukcesiji bivše Jugoslavije, koji su potpisale i ove države i Bosna i Hercegovina. No, Tihićevom kapitulacijom pred Dodikom ispada da se Jugoslavija raspala na spomenutih pet država i Republiku Srpsku i Federaciju BiH. Navedite mi samo jedan međunarodno-pravni,ustavnopravni, moralni ili politički argument zbog kojeg bi neko ko ne pristaje na podjelu države Bosne i Hercegovine pristao na rješenje koje nam potura Tihićeva kapitulacija pred Dodikom, a kojem plješće međunarodna narodna zajednica.

DANI: Ruku na srce, ja ga ne vidim. Razgovarao sam s Tihićem i ni on mi nije ponudio nijedan argument.

SILAJDŽIĆ: Nije zato što ga i nema. On, ili ne razlikuje, ili se pravi da ne razlikuje pravo vlasništva nad imovinom od prava korištenja imovine. Nemamo ni mi ništa protiv da i entiteti, kantoni, općine… mogu koristiti državnu imovinu, ali tek nakon što dobiju dozvolu od vlasnika. A jedini vlasnik je država i jedino državni organi u njeno ime mogu disponirati vlasničkim pravima. Pa, Sud BiH je već donio jednu presudu kojom se naiaže Federaciji BiH da vrati imovinu otuđenu od države Bosne i Hercegovine. Dakle, nesumnjivo je da zahvaljujući Ustavu BiH i međunarodnom sporazumu o sukcesiji bivše Jugoslavije, čiji je potpisnik i država Bosna i Hercegovina, imamo i početak sudske prakse po kojem je jasno da ne postoji pravni osnov za otuđenje državne imovine. Mi moramo napraviti inventuru imovine koja je od 6. aprila 1992. godine u vlasništvu države Bosne i Hercegovine. Sva ona koja je u međuvremenu otuđena mora biti ili vraćena ili nadoknađena, baš kao što je svojom presudom učinio Sud BiH u slučaju zgrade u Sarajevu koju je nezakonito prisvojila Federacija BiH. Stranka za BiH je već pripremila prijedlog zakona o državnoj imovini i ponudit će ga Vijeću ministara i Parlamentu Bosne i Hercegovine. Svaka konstruktivna kritika tog našeg prijedloga je dobrodošla. No, bojim se da takav zakon ne može odgovarati jedino Dodiku i onima koji su pred njim kapitulirali, a do jučer su imali stavove identične našima. Nego da ja nešto pitam Vas…

DANI: Nisam siguran hoću li Vam dozvoliti, ja ovdje postavljam pitanja.

SILAJDŽIĆ: Molim Vas. radi se o saopćenju SDA koje ste spomenuli. Kako ste Vi shvatili onaj dio u kojem mi kao, drže lekciju i kažu da se ne može politika izvoditi iz pravne norme?

DANI: Hm, imam svoj stav, ali je važnije šta Vi o toj "lekciji" mislite.

SILAJDŽIĆ: E. pa ovako: nisam ja zaprepašten pokušajem uvredljivog poređenja mene s dinosaurusom, nego stavom SDA da se ne može politika izvoditi iz pravne norme. Prebacivanje s pravnog na politički teren dovelo nas je dovde. Prosto nisam mogao da vjerujem svojim očima kada sam vidio takav njihov stav; oni misle da mogu imati bilo kakav jači argument za očuvanje i jačanje države Bosne i Hercegovine od međunarodnih pravnih normi i Ustava Bosne i Hercegovine. Danas u Bosni i Hercegovini postoje dva načina političkog bavljenja najkrupnijim državnim problemima: jedan je da se "kao pijan plota" držite međunarodnog prava, međunarodnih konvencija i Ustava BiH i tako jačate državu BiH; drugi je da prihvatite ulogu koju vam je namijenio Dodik u njegovom scenariju sasvim izvjesnog nestanka države Bosne i Hercegovine i pritom pokupljene mrvice sa stolova po različitim sprudovima koje vam je namijenio predstavljate historijskim komprom istim.

DANI: Dobro ste opisali taj drugi način: pravi primjer je Vaš sporazum s Dodikom o reformi policije zbog mrvica koje Vam je dao, upropastili ste stvarnu reformu policije, a Vašu kapitulaciju pred njim ste predstavili sporazumom od epohalne važnosti.

SILAJDŽIĆ: Niste u pravu…

DANI: Kako nisam?! Šta bi s principima o jedinstvenoj državnoj policijskoj strukturi, policijskim oblastima koje će prelaziti entitetske granice, jedinstvenom finansiranju…

SILAJDŽIĆ: Nijedan o tih principa nije žrtvovan. Ako pažljivo pročitate sadržaj log sporazuma, vidjet ćete da dogovoreni nastavak reformi nigdje ne predviđa buduće postojanje entitetskih policija. Bit će da i Vi. kao i Dodik, ipak niste pažljivo pročitali prihvaćeni sporazum: on mi je naknadno priznao da prije potpisivanja nije shvatio da sam ja u sporazum ugradio ključne ciljeve policijske reforme. No. ne smijete zaboraviti daje, zahvaljujući tom dogovoru, Bosna i Hercegovina dobila ugovorni odnos i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom. A šta je rezultat "historijskog sporazuma" iz Pruda? Pružanje alibija Dodiku za nastavak opstrukcije i rušenja države Bosne i Hercegovine.

DANI: Kakvog alibija?

SILAJDŽIĆ: Pa, Tihić i Čović su tu u funkciji davatelja lažnog alibija za nastavak Dodikove opasne i neodgovorne politike. Oni Dodiku služe da međunarodnoj zajednici pokaže da postoje i bošnjački i hrvatski "lideri" s kojima se on sve može dogovoriti, samo je "problem" Silajdžić, a sve veći će uskoro biti i Lagumdžija.

DANI: Zanimljivo je da je SDP povodom sporazuma iz Pruda iznio stavove identične Vašim, a ne Tihićevim, unatoč dugotrajnoj bliskosti Lagumdžije s predsjednikom SDA i njihovoj zajedničkoj frustraciji kada ste Vi u pitanju.

SILAJDŽIĆ: Tačno je daje SDP saopćio stavove identične našim, mada im je trebalo malo vremena da do njih dođu. No, ja drugačije stavove i nisam očekivao od SDP-a, jer se radi o jasno vidljivim temeljnim interesima Bosne i Hercegovine. I ne samo što nisam iznenađen stavovima SDP-a. ja sam uvjeren da Tihićevu kapitulaciju neće podržati ni poslanici SDA u Parlamentu. Vjerujem da im je drag njihov predsjednik, ali znam da im je Bosna draža: neće zbog Tihićeve kratkovidosti i sujete za sva vremena osakatiti državu Bosnu i Hercegovinu, lišavajući je zanavijek imovine koja joj, i po Ustavu i po međunarodnom sporazumu o sukcesiji bivše Jugoslavije, pripada. Isto važi i za popis stanovništva: Evropa je došla ovdje i rekla: "Izvolite raditi takozvani popis, sa socioekonomskim podacima o građanima. To je ono što nama treba za popis." Kad nam je to izložio gospodin Olli Rehn, ja sam se odmah složio, a gospodin Nebojša Radmanović je rekao "ne može". A onda je Dodik pomislio da ono što ne može završiti sa Silajdžićem u Predsjedništvu, može s Tihićem u Prudu.

DANI:Gospodine Silajdžiću, evo da uzmemo da ste i stopostotno baš u svemu u pravu: jeste li svjesni da to ništa ne znači ako Vi i vaša stranka jednostavno nemate političkih partnera na ovdašnjoj političkoj sceni?

SILAJDŽIĆ:Ko kaže da nemam. " Mi imamo podršku…

DANI: Jeste li svjesni da je, osim Gavrila Grahovca i Gradimira Gojera, teško naći Srbina i Hrvata koji podržava Vas i Stranku za BiH; ogroman dio Bošnjaka Vas ne podržava…

SILAJDŽIĆ: lzvinite, ali ne govorite istinu…

DANI: Kako ne govorim?! Pa sjećate li se rezultata vaše stranke na nedavnim izborima, kada ste doživjeli debakl?

SILAJDŽIĆ: Prvo, podsjećam vas da se radilo o lokalnim izborima, na kojima se nije kažnjavala ili nagrađivala državna politika, već rad predstavnika svake stranke u lokalnim sredinama. Tačno je da nismo dobro prošli, ali je tačno i da su neke stranke koje, kao, slave trijumfalni rezultat izgubile puno više odborničkih mjesta u općinama od Stranke za BiH. Ali. ne razumijem šta ste htjeli reći…

DANI: Htio sam reći da nemate političkih saveznika.

SILAJDŽIĆ: Nije tačno, ali evo da uzmemo da ste u pravu. Pa šta?

DANI: Kako, pa šta?! Postali ste prepreka, najveća nakon Milorada Dodika, normalizaciji političkih odnosa, srušili ste aprilski paket ustavnih promjena…

SILAJDŽIĆ: Vi, očito, imate isti problem sa mnom koji imaju i stranci kojima je stalo do forme, a nije ih ni najmanje briga za sadržinu. Znate da aprilski paket nije prošao zbog zadržavanja entitetskog glasanja u državnim institucijama. Meni neprekidno dolaze stranci, mnogi od njih niti imaju pojma o Bosni niti su dobronamjerni, i uvjeravaju me, a neki i uvijeno prijete, da bi trebalo da pristanem na entitetsko glasanje u ime integracije države u Evropsku uniju; te Evropa, te evropski standardi… Kažem što i vama sada: nemate vi problem s Harisom Silajdžićem! Vaš problem su najviše evropske institucije i evropski standardi za koje se zalažete. Vijeće Evrope.,Evropski parlament, Venecijanska komisija: svi oni su objavili zvaničan, , nedvosmislen stav, po kojem entitetsko glasanje mora biti ukinuto kao kljućna prepreka efikasnom funkcioniranju državnih institucija. Šta bih ja trebao da radim: da žmirim pred očiglednom, ustavnom diskriminacijom Bošnjaka i Hrvata, beskrajnom popustanju pred sve destruktivnijom Dodikovom politikom, a sve zato da bi me javno pohvalio – Lajčak!? Ne pada mi na pamet! Da argumenti nisu na mojoj strani, odavno bih već ja bio uklonjen kao prepreka legalizaciji stanja ostvarenog genocidom i etničkim čišćenjem, kao onaj onespokojavajući dosadni glas koji upozorava da se predloženim rješenjima legalizira Miloševićev projekt u Bosni…

DANI: Vi ste bili u Daytonu i prihvatili Republiku Srpsku…

SILAJDŽIĆ: Jesam, prihvatio sam i prihvatam dejtonsku Republiku Srpsku, utemeljenu Mirovnim sporazumom i definiranu odlukom Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda, to jest, ; jednakim pravima svih etničkih grupa na svakom ; dijelu teritorije države BiH. No, današnja Republika Srpska nije dejtonski entitet: to je srpska paradrža-va koja je onemogućila povratak prognanih Bošnjaka i Hrvata; u kojoj su svi nesrbi građani trećeg re- i da; tamo su, kao, zajamčena svima jednaka prava, a svaka škola, entitetska ustanova, pa čak i policija j imaju svoju zvaničnu krsnu slavu. E da to prihvatim kao realnost protiv koje se ne treba svim legalnim sredstvima boriti, a da bih bio proglašen kooperativnim, e to ne može. I da se odmah razumijemo: ne tražim ništa za Bošnjake i Hrvate u Republici Srpskoj što ne trebaju i ne moraju imati i Srbi u Federaciji. Zalažem se za jednaka prava svih u Bosni i Hercegovini, za Bosnu i Hercegovinu kao državu koja je bitan faktor regionalne stabilnosti,: dobrosusjedskih odnosa…

DANI: Čekajte, Vi govorite o dobrosusjedskim odnosima, a odnosi BiH i Srbije su talac Vašeg kaprica i činjenice da ne želite da predložite novog ambasadora u Beogradu, zbog čega naša zemlja duže od godinu dana nema ambasadora u Srbiji!?

SILAJDŽIĆ: "Zadivljujete" me svojom ocjenom. Dakle, problem u odnosima sa Srbijom sam ja i moj navodni kapric, a ne to što Srbija sada već duže od deset godina odbija da potpiše sporazum o međusobnim granicama s Bosnom i Hercegovinom, ucjenjujući nas da prethodno moramo pristati na sporazum o promjeni postojećih, utvrđenih granica koje ona ne prihvaća; ni to što odbija imovinskopravne sporazume kojima bi se zaštitila imovina pravnih lica i građana BiH u Srbiji i obrnuto; ni to što odbija da sprovede presudu Međunarodnog suda pravde, kojom je potvrđen genocid u Srebrenici; ni to što praktično ignorira postojanje države Bosne i Hercegovine u zvaničnim kontaktima s funkcionerima Republike Srpske; ni to što, poput Hrvatske, odbija da razgovara o plaćanju naknade za struju koju godinama dobija korištenjem bh. resursa…?! Ako sve ovo pobrojano nije problem, već sam problem ja, onda će mi biti zadovoljstvo da uklonim tu jedinu prepreku sjajnim odnosima sa Srbijom.

(Biznis.ba/Dani)

Komentariši