USTAVNI SUD RS ODLUCUJE O VITALNOM INTERESU BOSNJAKA I HRVATA

Ustavni sud RS odlučuje o vitalnom interesu Bošnjaka i Hrvata Ispis E-mail
01.12.2008. 11:55

Image
Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS izjasniće se o zahtjevu bošnjačkog i hrvatskog kluba u Vijeću naroda RS u vezi zaštite vitalnog nacionalnog interesa na dopune Zakona o grbu, zastavi i himni ovog entiteta, kojeg je Narodna skupština usvojila u julu ove godine,piše Deutsche Welle.

Ustavni sud razmatra ovo pitanje nakon što zajednička Komisija sva tri naroda nije postigla kompromis prije nešto više od 10 dana. Stavovi su bili podijeljeni u smislu treba li grb RS da sadrži kombinacije istorijskih obilježja naroda BiH, za šta su se zalagali srpski delegati ili da u njemu na prijedlog bošnjačkih i hrvatskih delegata budu sadržani nacionalni simboli konstitutivnih naroda u BiH.

Predsjednik Vijeća naroda RS Dževad Osmančević tada je rekao: „Predstavnici sva tri konstitutivna naroda pogotovo bošnjačkog i hrvatskog nisu u predloženom grbu, koji je prošao proceduru, u situaciji da prepoznaju svoj kulturološki i istorijski identitet".

Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda izjasniće se i o zahtjevu bošnjačkog kluba za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u Rezoluciji o ciljevima i mjerama politike RS u kojoj se osuđuje istup tada predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića u Njujorku i Strazburu.

 

Komentariši