SVECANOST U KASARNI “RAJLOVAC” U POVODU OBILJEZAVANJA DANA OSBiH

Svečanost u Kasarni "Rajlovac" u povodu obilježavanja Dana OSBiH Ispis E-mail
01.12.2008. 15:33

Image
U povodu obilježavanja 3. godišnjice formiranja i Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), 1. decembra, danas je u Kasarni "Rajlovac" – Sarajevo, u prisustvu najviših predstavnika državne zakonodavne i izvršne vlasti, međunarodne zajednice i članova diplomatskog kora, predstavnika bh. kulturnih institucija i najviših dužnosnika Ministarstva odbrane i OSBiH, izvršeno svečano postrojavanje komandi i jedinica OSBiH.

Sudionicima svečanosti obratio se predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, potcrtavajući značaj odbrambene reforme i opredijeljenosti BiH i njenih građana za članstvo u evroatlantskim integracijama.

Uz napomenu da su tri godine možda kratko vrijeme da se shvati važnost uspostave OSBiH, Radmanović je kazao da će se tek pokazati koliko je taj reformski korak bio značajan za BiH, mir, stabilnost, povjerenje i ravnopravnost tri konstitutivna naroda.

"U Bosni i Hercegovini smo postigli širok konsenzus za pristupanje u Evropsku uniju i u NATO, što je respektabilan politički stav, s obzirom na to da o mnogim pitanjima u zemlji imamo različita mišljenja", ocijenio je predsjedavajući bh. predsjedništva, naglašavajući da bi reforma u sektoru odbrane trebala biti primjer i za druge oblasti.

U tom kontekstu, Radmanović je podsjetio da je Predsjedništvo BiH kao civilna komanda OSBiH nedavno usvojilo "Odbrambenu politiku", dokument koji sa Sigurnosnom politikom i općim pravcima i prioritetima za provođenje vanjske politike BiH predstavljaju dugoročni strateški konceptualni okvir političkog djelovanja.

Čestitke u povodu 3. godišnjice OSBiH uputio je i ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, uz uvjerenje da Dan OSBiH sve više postaje praznik svih bh. građana, a ne samo pripadnika OS.

Podsjetio je i na brojna postignuća koja su obilježila aktivnosti unutar BiH i njenih OS u sklopu NATO-ovog programa "Partnerstvo za mir", ali i na korake na regionalnom i uopće međunarodnom planu, uključujući i sudjelovanje naše zemlje u procesu jačanja kolektivne sigurnosti, putem angažiranja vlastitih snaga u mirovnim misijama u svijetu.

Narednu godinu je označio "godinom profesionalizma", istaknuvši značaj jačanja odgovornosti na svim nivoima te vraćanja digniteta vojne profesije.

Sudionike svečanosti pozdravio je načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalmajor Miladin Milojčić, ocijenivši da OSBiH izvršavaju vlastitu misiju u skladu sa Zakonom o odbrani i Zakonom o službi u OSBiH.

On je ukazao na važnost rezultata ostvarenih u sklopu OSBiH, a radi približavanja NATO-standardima, uključujući preuzimanje vojnih funkcija od EUFOR-a te angažman u procesu deminiranja i saradnju s civilnim organima u slučajevima elementarnih nepogoda.

Prioritetnim je označio nastavak aktivnosti koje podrazumijevaju sticanje uvjeta za punopravno članstvo u NATO-u, a što, nakon provedbe obaveza iz Individualnog akcijskog plana za partnerstvo (IPAP) i statusa "Intenziviranog dijaloga" vodi ka prijemu BiH u Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP).

Svečanost upriličena u povodu Dana OSBiH bila je prilika i za uručivanje nagrada i pohvala najistaknutijim pojedincima – pripadnicima odbrambenih struktura BiH.

Spomenutim obraćanjima prethodilo je intoniranje državne himne, obilazak svečanog stroja i predaja raporta predsjedavajućem Predsjedništva Nebojši Radmanoviću u pratnji najviših dužnosnika Ministarstva odbrane i OSBiH.

Svečanosti u Rajlovcu su, uz predsjedavajućeg bh. predsjedništva Radmanovića, prisustvovala i njegova druga dva člana – Haris Silajdžić i Željko Komšić.

Komentariši