KARADZIC: OBJELODANITI SPORAZUM SA HOLBRUKOM

Karadžić: Objelodaniti sporazum sa Holbrukom Ispis E-mail
01.12.2008. 22:01

Image
Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić pozvao je danas Sudsko vijeće Haškog tribunala da odobri njegov zahtjev, prema kojem, Tužilaštvo treba da objelodani njegov sporazum za Ričardom Holbrukom i omogući mu uvid u sve materijale u vezi sa tim sporazumom iz 1996, prema kojem mu je obećano da mu se neće suditi u Hagu ako se povuče iz javnog života.

Odgovarajući na podnesak Tužilaštva, koje tvrdi da je "sporazum irelevantan, čak i ako se dokaže njegovo postojanje", Karadžić navodi da je to stara tvrdnja, na koju ne želi da odgovora, ali i skreće pažnju da je pogrešno protumačen njegov zahtjev koji se odnosi na informacije o ovom dokumentu.

Karadžić u podnesku citira i dio intervjua sa bivšim portparolom Tužilaštva Florens Artman, od oktobra prošle godine.

Pitanje se odnosilo na razgovor između američkog generala Veslija Klarka i Luiz Arbur, koja je bila glavni tužilac prije Karle del Ponte.

Tokom tog razgovora, vođenog u sjedištu NATO, bilo je pomenuto pitanje moguće Karadžićeve predaje.

Klark je tada navodno rekao da će se Karadžić pozivati na dil sa Vorenom Kristoferom da neće završiti u Hagu ukoliko bude priveden pravdi.

Artmanova je rekla da nije prisustvovala tom razgovoru, jer u to vrijeme nije ni radila za Tribunal, ali da "ima transkripte razgovora, prema kojima je, Klark rekao upravo to što je ona objavila u svojoj knjizi, a što su potvrdili oni koji su sastanku prisustvovali".

Karadžić naglašava da se njegov zahtjev Tužilaštvu odnosio na materijal ove vrste, navodeće da tu spadaju i pisma prvog glavnog tužioca Haškog tribunala Ričarda Goldstona američkim zvaničnicima uključenim u sklapanje Dejtonskog sporazuma.

Karadžić navodi i da bi dokazi o bliskim vezama Haškog tribunala i američke vlade u vrijeme sklapanja sporazuma mogli potvrditi da se Holbrukov sporazum može pripisati Tribunalu ukoliko bi se pokazalo da su SAD imale efektivnu kontrolu nad mirovnim procesom u BiH ili da je sporazum sklopljen sa osobom ili entitetom koji su imali isti cilj kao sud u Hagu.

(Svevijesti.ba/Srna)

Komentariši