BARACK OBAMA IMENOVAO HILLARY CLINTON ZA DRZAVNOG SEKRETARA

Obama imenovao Hillary Clinton za državnog sekretara
Sekretar za odbranu Robert Gates zadržati će svoju funkciju
01.12.2008.godine

Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama saopštio je danas u Čikagu svoj tim za nacionalnu bezbjednost i imenovao Hillary Clinton za državnog sekretara SAD, dok će sekretar za odbranu Robert Gates zadržati tu funkciju.

Bivša prva dama SAD Hillary Rodham Clinton danas je imenovana za novu šeficu američke diplomatije.Novoizabrani predsjednik SAD Barack Obama odlučio je da nekadašnju rivalku iz trke za predsjedničku nominaciju demokrata imenuje na čelo State departmenta.

Ova 61-godišnja senatorka države New York, Bila je prva dama od 1993. do 2001, koliko je njen suprug Bill Clinton proveo u Bijeloj kući kao 42. predsjednik SAD.

Porijeklom iz Ilinoisa, tada Hillary Rodham prvi put privlači pažnju javnosti 1969. kada kao prvi student drži govor u Velesli koledžu. Godinu dana po završetku prava, 1974. seli se u Arkanzas, a potom 1975. udaje se za Billa Clintona.

Hillary Clinton 1979. postaje prva žena partner u advokatskoj firmi Rose Law, a dva puta se našla na listi od sto najuticajnijih advokatau Americi.

Billa je dva puta prva dama Arkanzasa 1979-1981. i 1983-1992. kada je Bill Clinton bio guverner te američke države. Hillary Clinton je bila aktivna u velikom broju organizacija za brigu o djeci, kao i u odboru Wall-Marta i drugih korporacija.

Dok je bila prva dama SAD, njena najveća inicijativa je bio plan za zdravstvenu zaštitu koji, međutim, 1994. nije dobio podršku Kongresa. Narednih godina, 1997. i 1999, Clintonova je učestvovala u pokretanju više programa u oblasti zdravstvene zaštite djece i njihovog usvajanja.

Hillary Clinton je bila jedina prva dama koja je svjedočila pred sudom zbog afere "Vajtvoter" o evenutalnoj umješanosti u finansijske malverzacije dok je Bill Clinton bio guverner Arkanzasa. Protiv nje nikada nije podignuta optužnica ni u toj kao ni tokom drugih istraga o periodu dok je njen muž bio u administraciji.

Bračni život Clintonovih bio je u centru pažnje svjetske javnosti 1998. nakon što je otkrivena veza Billa Clintona i stažistkinje u Bijeloj kući Monice Lewinsky.

Po odlasku u New York, Clintonova je 2000. izabrana za prvu ženu senatora države New York, a to je bilo i prvi put da se neka prva dama SAD na taj način angažuje.

U Senatu je u početku podržavala administraciju Gerorgea W. Busha u nekim spoljnopolitičkim pitanjima, uključujući i Rezoluciju o ratu u Iraku. Kasnije mijenja mišljenje i počinje da kritikuje način vođenja tog rata, kao i većinu odluka sada već odlazeće administracije.

Clintonova je 2006. ponovo izabrana za senatora, a ove godine osvaja najveći broj glasova koji je ikada neka žena pretendent za predsjedničkog kandidata osvojila u američkoj historiji.

Međutim, nakon duge kampanje, izgubila je trku sa senatorom Barackom Obamom koji je od juna kandidat za predsjednika. Hillary Clinton odlučuje da podrži Obamu i učestvuje u njegovoj kampanji.

Hillary Clinton je, ubrzo nakon pobjede Obame na izborima, 4. novembra, počela da se pominje kao moguća nova šefica američke diplomatije.

Komentariši