JOS UVJEK SE TRAZI OKO 10.000 NESTALIH OSOBA

Još uvijek se traži oko 10.000 osoba

Postoji i zakon i Institut za nestale osobe BiH, ali se ne provodi u praksi i zbog toga treba vršiti pritisak na vlast…
28.11.2008.godine

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić obratio se danas učesnicima Jedanaeste regionalne konferencije umrežavanja po pitanju nestalih osoba koja se održava u Beogradu, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Po njegovim riječima u Bosni i Hercegovini se traži oko 10.000 osoba, a postoji mogućnost da se oko 2.000 njih nikad neće pronaći. 

– Imamo zakon, imamo Institut za nestale osobe BiH i trebalo bi izvršiti pritisak na izvršnu vlast kako bi se taj zakon i provodio kako u BiH tako i u regionu, istakao je Belkić. 

Tokom izlaganja odao je priznanje udruženjima porodica nestalih naglasivši da je u Parlamentarnoj skupštini već došlo do saradnje i dijaloga s porodicama nestalih, kao i da je Parlamentarna skupština BiH u svojoj projekciji budžeta planirala izdvojiti sredstva za ove namjene. 

On je informirao prisutne da je parlamentarna Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku održala posebnu sjednici povodom Međunarodog dana nestalih, a da se u Parlamentarnoj skupštini priprema obilježavanje Dana ljudskih prava – 10. decembra. 

Inače, na Jedanaestoj regionalnoj konferenciji umrežavanja po pitanju nestalih osoba u organizaciji Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) prisustvuje Delegacija Parlamentarne skupštine BiH koju čine zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Beriz Belkić i članovi Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Sadik Ahmetović, Zoran Koprivica, Ivo Miro Jović i Azra Alajbegović.

Komentariši