TIBiH: PRIVATIZACIJA ALUMINIJA REZULTAT POLITICKOG KOMPROMISA

TIBiH: Privatizacija Aluminija rezultat političkog kompromisa Ispis E-mail
24.11.2008. 20:24

Image
Proces privatizacije "Aluminija" Mostar rezultat je političkog kompromisa, navodi se u analizi ovog procesa koju je izvršio Transparency international BiH.

U saopštenju Transparency internationala navodi se da je analiza izvršena na osnovu dostupnih izvora koji su i javno objavljeni.

Analiza je izvršena na osnovu Prijedloga polaznih osnova za Sporazum o rješavanju otvorenih pitanja između Vlade Federacije BiH i "Aluminija" Mostar od 16. juna 2005. godine, Sporazuma o rješavanju otvorenih pitanja između Vlade FBiH i "Aluminija" od 8. novembra 2006. godine, sa naknadnim dopunama, te korespondencije Transparency internationala BiH sa premijerom FBiH Nedžadom Brankovićem i Agencijom za privatizaciju u FBiH.

U analizi se navodi da je Sporazum o rješavanju otvorenih pitanja između Vlade FBiH i "Aluminija" izašao iz pravnog sistema isključivo na osnovu političkog kompromisa, zbog čega ovaj sporazum, u suštini, i ne egzistira u pravnom sistemu FBiH već živi nekakav svoj autonomni pravni život.

Analizirajući Prijedlog polaznih osnova za Sporazum o rješavanju otvorenih pitanja primijećeno je da Agencija za privatizaciju u FBiH nije potpisnica ovog dokumenta.

Takođe, iznenađujuće je da je u ovom slučaju samo prodavano preduzeće bilo potpisnik ugovora o prodaji državnog kapitala, jer je prodavani kapital bio državni, a ne vlasništvo preduzeća koje se prodaje, navodi se u saopštenju.

Iz Transparency internationala BiH ističu da se preduzeće koje se privatizuje ne može pojavljivati kao prodavac kapitala u postupku privatizacije, kao što se desilo u ovom slučaju, jer bi to značilo da "Aluminij" privatizuje sam sebe.

"To znači da se u ovom slučaju, praktično, ne radi o procesu privatizacije državnog kapitala, već prije o običnoj transakciji, bilo putem direktne prodaje ili putem berze, gdje se prodaje dionički kapital preduzeća u vlasništvu akcionara, a ne državni kapital", navodi Transparency international.

Komentariši