OHR SILAJDZICU: SA STAVOVIMA “SVE ILI NISTA” NE MOZE SE U EVROPU

OHR Silajdžiću: Sa stavovima «sve ili ništa» ne može se u Evropu
"Dijalog i kompromisni sporazum sastavni dio moderne evropske prakse", kaže se iz OHR-a…
24.11.2008. 17:41

Dijalog i kompromisni sporazumi su sastavni dio moderne evropske političke prakse i nema mjesta stavovima "sve ili ništa" ukoliko se želi da BiH krene naprijed ka Evropi, navodi se u reagovanju OHR-a na otvoreno pismo koje je član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić uputio visokom predstavniku Miroslavu Lajčaku.

Sporazum koji su 8. novembra postigli lideri SDA Sulejman Tihić, SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a BiH Dragan Čović, Evropska unija i Savjet za provođenje mira vide kao pozitivan prvi korak koji ima potencijal da, ukoliko postoji politička volja, izgradi državu i ispuni ciljeve i uslove postavljene za tranziciju OHR-a u međunarodni angažman primjereniji stabilnoj zemlji na putu ka Evropi, navode iz OHR-a.

"Ipak, još treba da vidimo legislativne detalje, ali svakako pozdravljamo konsenzus među političkim liderima BiH. Ono što BiH sada treba je konstruktivni pristup i potčinjavanje ličnog ili stranačkog interesa onome što je interes BiH", ističe se u reagovanju na Silajdžićevo pismo upućeno Lajčaku u subotu, 22. novembra.

Silajdžić je u pismu od Lajčaka zatražio da građanima BiH objasni zašto međunarodna zajednica pozdravlja dogovor lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH o pitanju državne imovine.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke za BiH smatra da "podržavanjem političkih dogovora koji efektivno transformišu BiH u slabu zajednicu entiteta, međunarodna zajednica sve više abdicira svoju primarnu odgovornost prema BiH koja proističe iz Dejtonskog sporazuma".

Komentariši