PROGOVORILI KONTROVERZNI BLOGERI

PROGOVORILI KONTROVERZNI BLOGERI Ispis
Tuesday, 18.11.2008.

ImageTeško je povjerovati da u 21. stoljeću i dalje postoje teme o kojima nije dobro govoriti, no da je stvarno tako svjedoči činjenica da postoje blogeri koji svaki dan riskiraju svoju karijeru.Vrlo malo tema danas je tabu u …

… društvu. Svaka zamisliva tema ima svoje pristalice, ali i protivnike. Možete tako biti za ili protiv abortusa, smrtne kazne, dogovorenih brakova ili testiranja na životinjama, no kad se spomene religija, podsjetit će vas da morate imati poštovanja.

Skupini mladih hrvatskih intelektualaca takav se stav učinio nelogičnim. Zajedno su pokrenuli blog koji služi kao repozitorij članaka vezanih uz religijske organizacije, trendove i politiku.

Imajući u obzir stanje u državi, odlučili su biti anonimni.

"Nije u pitanju samo moja karijera", kaže jedan od njih. "Mogao bih prouzročiti probleme i svojoj obitelji, koja živi u sredini u kojoj nije normalno propitivati se o religijskim pitanjima."

"Svima koji požele pitati zašto mrzimo Crkvu ukazujemo na činjenicu da samo prenosimo vijesti iz drugih izvora, uz dodatak komentara koje i sami posjetitelji mogu pisati", izjavio je drugi autor bloga.

Osnivač bloga je bio potaknut stranicama kao što su RichardDawkins.net. Kaže da je njegova obitelj dobro prihvatila njegove stavove, no nije siguran kako bi na to reagirala okolina, pogotovo jer profesionalno dolazi u kontakt s religioznim ljudima.

Jedna od autorica kaže da nema drugog izbora nego pisati anonimno.

"Dobila bih otkaz istog trena, a obitelj bi me se odrekla. Zvuči kao priča iz srednjeg vijeka, no, nažalost, živim u Zagrebu u 21. stoljeću", rekla je.

"Ipak, želim ovo raditi jer do hrvatske javnosti stiže samo mali broj priča budući da se one najgore vrlo rijetko objavljuju."

Ponosimo se slobodom izražavanja, no primjer ovih mladih blogera dokazuje da nam ostaje još puno posla. Bez obzira slažemo li se s njima ili ne, trebamo im dati pravo da kažu svoje mišljenje.

 

Komentariši