BORBA PROTIV KRIMINALA – KORUPCIJE I SIVE EKONOMIJE

KUVAJT: FILIPOVIĆ GOVORIO O BORBI PROTIV KORUPCIJE U BiH Ispis
Tuesday, 18.11.2008.

ImageUčesnicima Treće globalne konferencije parlamentaraca u borbi protiv korupcije, koja se u organizaciji Parlamenta Kuvajta, Globalne organizacije parlamentaraca u borbi protiv korupcije (GOPAC) i regionalne …

… organizacije (ARPAC) održava u Kuvajtu, juče se obratio zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ilija Filipović.

On je ocijenio da "pranje novca", kao moderno svjetsko zlo, producira sve oblike kriminala, korupciju i sivu ekonomiju. Tako se stvara nestabilno poslovno okruženje koje odvraća i obeshrabruje investicije te izravno utiče na ekonomiju.

Filipović je podcrtao da zbog toga borba protiv organiziranog kriminala, korupcije i drugih oblika te vrste ozbiljnog zla nije moguća bez učinkovitog sprječavanja pranja novca.

Napomenuo je da su na Starom kontinentu Vijeće Evrope i Evropska unija razvili brojne različite metode i rješenja u vezi sa zakonima, financijskim propisima i mjerama za provedbu zakona kako bi spriječili pranje novca i financiranje terorizma.

Filipović je ustvrdio da se BiH počela baviti sprječavanjem pranja novca i financiranja terorizma dosta kasno. Prvi zakon koji regulira ta pitanja bio je entitetski Zakon o sprječavanju pranja novca u Federaciji BiH iz 2000. godine.

RS je donijela Zakon o sprječavanju pranja novca 2002., dok je država BiH usvojila isti Zakon 2003. godine, podsjetio je.

Filipović je naveo da je zbog nedostatka odgovarajućih zakonskih propisa za sprječavanje pranja novca u prošlosti, neuređenog tržišta i nepostojanja državnih institucija, BiH izgubila 1.5 milijardi KM kao rezultat postojanja različitih oblika fiktivnih tvrtki, osnovanih s ciljem utaje poreza.

Govorio je i o Odjelu za finansijske istrage BiH u okviru Državne agencije za istrage i zaštitu, navodeći njegove dosadašnje rezultate rada.

"Sada, nakon što je BiH potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, moramo prilagoditi naše kazneno zakonodavstvo i u ovoj oblasti, ojačati državne i institucije nižih razina vlasti kako bismo mogli učinkovito suzbijati ovo zlo i sve druge oblike kriminala i korupcije u BiH", zaključio je, između ostalog, Filipović u obraćanju učesnicima Treće globalne konferencije parlamentaraca u borbi protiv korupcije, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Komentariši