PRVA PAMETNA ZGRADA NA BALKANU

PRVA PAMETNA ZGRADA NA BALKANU Ispis
Thursday, 13.11.2008.

ImageObjekat B2 u Balkanskoj 2, poznatiji kao prva „pametna zgrada“ na Balkanu, početkom decembra dobiće prve stanare. Prema riječima izvršnog direktora Malog kolektiva, Dragana Praštala, namještaj već unose …

… dvije inostrane banke i jedna revizorska kuća. Ono što ovu zgradu čini „pametnom“ jeste implementirana najnovija tehnologija koja budućim korisnicima pruža niz usluga integrisanih u jedinstven sistem.

Prekidačem, preko tač-panela ili samo jednim daljinskim upravljačem, stanari mogu upravljati električnim uređajima, grijanjem, osvjetljenjem, da spuštaju ili podižu roletne, mijenjaju televizijske kanale ili puštaju muziku. U svakoj prostoriji moguć je pristup bežičnom Internetu, TV programima ili telefonskoj vezi.

– Kada smo 2004. započeli projekat, razmišljali smo komercijalno, ali smo u isto vrijeme željeli da ponudimo nešto novo na ovim prostorima. Kao najbolje rješenje za jedinstvenu lokaciju u srcu Beograda, Terazijsku terasu, izdvojila se ideja o „pametnoj“ zgradi. Zajedno sa kompanijom Cisko i ostalim partnerima, izgrađen je objekat koji nema konkurenciju na čitavom Balkanu – rekao je Praštalo na jučerašnjoj konferenciji za medije, dodajući da osim vrhunskog komfora zgrada nudi korisnicima i niz dodatnih usluga, poput čišćenja ili isporuke hrane, kao i visok nivo obezbjeđenja.

– Budućim stanarima zagarantovana je sigurnost sa jedne, ali i privatnost sa druge strane. Zgrada posjeduje dva alarmna sistema sa više oko 350 video kamera. Jedan sistem je eksterni, a drugi je interni i njega korisnici mogu po želji da uključe ili isključe. Fizičko obezbjeđenje će u svakom trenutku činiti 15 ljudi – dodao je Praštalo.

B2 je kompleks koji se prostire na 24.728 kvadratnih metara u kome se nalaze šoping mol, stanovi i poslovni prostor, kao i četiri podzemna sprata parkinga. Efikasno korišćenje i upravljanje grijanjem i energijom jedna je od specifičnosti inteligentne zgrade. Mala meteorološka stanica na krovu podešena je da predviđa promjene i da na njih reaguje podizanjem spoljašnjih kapaka kako bi odbila ili zadržala toplotu. Centralni sistem uzima podatke iz više od 1.000 senzora u zgradi i na taj način može bolje da upravlja ukupnim potrebama za energijom.

Dzan Habib, menadžer kompanije Cisco za usluge savjetovanja u oblasti nekretnina za centralnu i istočnu Evropu, izjavio je prilikom predstavljanja „pametne“ zgrade, da je projektom B2 Mali kolektiv redefinisao razvoj nekretnina u Srbiji.

– Integrisanom digitalnom mrežom može se upravljati energijom, udobnošću, životom i sigurnošću, uz smanjene operativne troškove. Sve ove pogodnosti obezbjeđuju i više cijene iznajmljivanja, pa samim tim objekat ima potencijal za zadržavanje većeg broja zakupaca – istakao je Habib.

Inače, u projekat pametne zgrade uloženo je više od 30 miliona eura. Stambeni i poslovni prostor nije za prodaju, već isključivo za iznajmljivanje. U Malom kolektivu kažu da nove projekte još uvijek ne planiraju, sve dok pametna zgrada u potpunosti ne zaživi, što će se, prema njihovom mišljenju, realizovati u narednih šest mjeseci

Komentariši