MAFIJA I EKONOMSKA KRIZA

MAFIJA I EKONOMSKA KRIZA Ispis
Thursday, 13.11.2008.

ImageU nizu napisa posvećenih globalnoj ekonomskoj nestabilnosti, Financial Times donosi izvještaj iz Italije u kojem, kako piše, sve veću korist od privrednog posrtanja izvlači mafija.  List navodi podataka da je blizu dvije stotine hiljada …

… malih talijanskih privrednika, u nedostatku kredita iz banaka, primorano da se okrene pozajmicama koje nude kriminalci.
Zelenašenje je trenutno najunosniji biznis za mafiju, koja, posebno na jugu zemlje, čvrsto kontrolira lokalne političare i biznismene svojim "sigurnim" novčanim izvorima i omogućavanjem poslova uz naplatu.

Ovakve "komercijalne" aktivnosti, uz već postojeću zaradu, mafiji donose dodatne prihode u visini šest posto talijanskog bruto nacionalnog proizvoda, piše list.

Mafija sada ima svoje interese u nizu djelatnosti u zemlji – od turizma, preko građevinarstva do zdravstva – ali talijanskih tužioci upozoravaju da Evropa ozbiljno potcjenjuje njen širi geografski domašaj, koji je zahvatio bankarski sektor i trgovanje ruskom naftom.

U samoj Italiji, vlada premijera Berlusconija nedavno je izvela čak i vojsku na ulice kako bi pokazala da se u Napulju bori s mafijom Kamorom, ali njeni kritičari kažu da je posrijedi populistički potez koji će se vjerovatno završiti samo na protjerivanju ilegalnih imigranata, piše Financial Times.

Komentariši