LAJCAK: STANKOVICEV BIJEG JE PONIZENJE ZA VLAST REPUBLIKE SRPSKE

Lajčak: Stankovićev bijeg je poniženje za vlasti Republike Srpske
Hapšenje i izručenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića ostaju primarni cilj međunarodne i lokalne koalicije, kazao Lajčak…
13.11.2008. 16:37

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak istakao je danas u Sarajevu tokom razgovora sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Sergeom Brammertzom da saradnja sa ovim sudom ostaje ključni prioritet.

– OHR će nastaviti da pruža punu podršku Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju – rekao je Lajčak.

On je naglasio da hapšenje i izručenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića Haškom tribunalu ostaju primarni cilj međunarodne i lokalne koalicije koju koordinira visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, saopšteno je iz OHR-a.

Lajčak je tokom sastanka obavijestio glavnog tužioca o razvoju situacije u vezi sa potragom za Radovanom Stankovićem, koji je prije više od godinu dana pobjegao iz zatvora u Foči.

– Njegov bijeg predstavlja poniženje za organe vlasti Republike Srpske – dodao je Lajčak.

Visoki predstavnik u BiH je istakao kako očekuje da će organi vlasti BiH prezentovati kratak prikaz funkcionalne Strategije za rješavanje predmeta ratnih zločina na sjednici Savjeta za implementaciju mira koja se sljedeće sedmice održava u Briselu.

Lajčak i Brammertz su pozvali na poboljšanje saradnje između zemalja u regionu u borbi protiv teških krivičnih djela.

– Činjenica da pojedinci optuženi za teška krivična djela, uključujući i ratne zločine, mogu izbjeći pravdu zbog neadekvatnosti zakonskih rješenja predstavlja izrugivanje pravdi i nadležni državni organi moraju rješavati ovo pitanje – podvukao je Lajčak.

Komentariši