DRZAVNU IMOVINU KOJA JE DRZAVNO VLASNISTVO UKNJIZITI NA BiH

STRANKA ZA BiH TRAŽI DA SE DRŽAVNA IMOVINA KOJA JE DRŽAVNO VLASNIŠTVO UKNJIŽI NA BiH Ispis
Thursday, 13.11.2008.

haris_si.jpg

Predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić danas je na pres-konferenciji u Sarajevu, govoreći o jučerašnjem sastanku lidera vladajućih stranaka u Federaciji BiH, kazao da je bio iznenađen, prije svega, …

… neozbiljnošću pristupu.

Podsjetio je da su na prošlom sastanku imali zaključke koji su derogirani. Po njegovim riječima, očigledno je cilj rekonstrukcija Vlade imenom i prezimenom, pomjeranje šahovskih figura, a ne ozbiljna rekonstrukcija kakvu je ponudio premijer Branković jučer.

Silajdžić je kazao da je na jučerašnjem sastanku premijer Branković rekao "nama su zavezane ruke".

"I to je činjenica. Vlada nudi projekte, nudi zakone koji čekaju u Parlamentu toliko koliko čekaju. Vlada nudi rješenja, nudi izlaze u jednoj teškoj situaciji“, kazao je Silajdžić.

Po njegovim riječima, premijer je ponudio rekonstrukciju sistema koji je skup, razuđen, nejedinstven i to je sve skupa odbačeno.

"Nisam za gubljenje vremena i da se bavimo sobom, nego sam za to da radimo, od nas se očekuje rezultat", kazao je Silajdžić.

On je, iznoseći stavove u vezi s nedavnim dogovorom Tihića, Čovića i Dodika, kazao da dogovoreni prijenos vlasništva nad imovinom države BiH u Odžaku predstavlja grubo narušavanje člana 1. Ustava BiH i pretvaranje jedinstvene države BiH u zajednicu država.

Također, dogovoreni princip realizacije popisa stanovništva BiH predstavlja grubo odbacivanje zvaničnih stavova EUROSTAT-a i UNDP-a.

"Isključivi cilj ovog sporazuma je što brža realizacija gašenja Ureda visokog predstavnika u BiH, te isključivanje mogućnosti angažmana i doprinosa nove američke administracije rješavanju najkrupnijih neriješenih ustavnih problema BiH.

Pored toga, federalni partneri Milorada Dodika svojom isključivošću u stavovima o funkcioniranju Vlade Federacije BiH, te blokiranju najvećih stranih investicija u historiji države BiH, Federaciju BiH vode direktno u politički haos i ekonomski kolaps", kazao je Silajdžić.

Stranka za BiH traži da se državna imovina, koja je državno vlasništvo, uknjiži na BiH. Silajdžić je kazao da je to, nažalost, stav koji je SDA imala i napustila.

Stranka za BiH je pripremila nacrt zakona o državnoj imovini koji će biti ponuđen Parlamentu i Vijeću ministara na usvajanje.

Govoreći o političkim i ekonomskim posljedicama izjave iz Odžaka, Silajdžić je kazao da ovom izjavom BiH ne dobija ništa što joj svakako već ne pripada, a entitet Republika Srpska dobiva ogromno bogatstvo na koje trenutno nema pravo.

"Posljedice ovog dogovora su da od Bosne i Hercegovine, 13 godina nakon Dejtona, se pravi zajednica ‘država’ koje imaju gotovo sve elemente suvereniteta, kao i praktičnu mogućnost da ostvare i formalni suverenitet. Entiteti, prema Zajedničkoj izjavi, postaju vlasnici znatne većine državne imovine, čime bi bili u stanju da dodatno proširuju svoje nadležnosti, te da se čak upuštaju u dodatno jačanje secesionističkih napora“, kazao je Silajdžić.

Dodao je da bi BiH bila vlasnik samo malog dijela državne imovine koja se uglavnom nalazi na teritoriji FBiH, dok na teritoriji entiteta – Republika Srpska gotovo da ne bi imala imovinu u vlasništvu države.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić se osvrnuo na dio zajedničke izjave koji govori o Fiskalnom vijeću, odnosno o projekciji javne potrošnje za 2009. godinu.

Po njegovim riječima, BiH u 2009. po ovoj projekciji i raspolaganju novcem praktično neće moći zaposliti nijednog novog radnika, neće imati kapitalna ulaganja, marke nema predviđene za reformu policije, a da se ne govori o povratku i raseljenim osobama.

"U kombinaciji ovakvog pristupa vezanog za pravo države da raspolaže svojom imovinom i ovakvim reduciranim finansiranjem, država apsolutno neće imati ni kapacitet ni kompetentnost da izvršava obaveze iz Evropskog partnerstva, Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i da izvršava unutrašnje obaveze“, kazao je Belkić.

"Da je sporazum u Odžaku manje dogovor trojice stranačkih čelnika, a više pobjeda jedne političke volje jasno pokazuje saglasnost o sadržaju popisa stanovništva. Saglasnost je zapravo pristanak na maksimalističke zahtjeve na kojima odavno insistira SNSD", kazao je delegat u Domu naroda PSBiH Hilmo Neimarlija.

Federalni ministar energetike, industije i rudarstva Vahid Hećo je rekao da nas očekuje vrlo teška godina, budžeti će biti skresani, socijalna slika će biti sasvim drugačija nego što je bila u ovoj godini.

"Naša šansa bile su investicije koje je Vlada Federacije planirala da pokrene. Godinu dana će sada biti kako je vlada jednoglasno donijela odluku o pokretanju tih insvesticija, izgradnji elektro-energetskih objekata. Međutim, one snage koje ne žele da vide prosperitet u Federaciji i državi su to usporili", kazao je Hećo.

On je naglasio da će Ministarstvo i Vlada insistirati i dalje na pokretanju ovih investicija „iz jednog jedinog razloga što mi druge šanse nemamo u ovim uslovima“.

Hećo je istaknuo da će oni koji osporavaju pokretanje Vladinih projekata, morati preuzeti odgovornost u narednoj godini, dodajući da su Tihić i Čović ti koji najviše koče ove projekte.

Komentariši