MARIZ BERNIO: BiH RIZIKUJE DA PROPUSTI VOZ ZA EU

Bernio: BiH rizikuje da propusti voz za EU Ispis
Wednesday, 12.11.2008.

ImageAmbasador Francuske u BiH Mariz Bernio upozorila je da postoji realan rizik da BiH propusti voz za EU ukoliko se u skorije vrijeme ne preduzme nešto."Izvještaj Evropske komisije od 5. novembra kaže da su na tehničkom planu rezultati …

… jako skromni", podsjetila je Bernio, navodeći da se u BiH vidjela neravnoteža između riječi i onoga što se radi u praksi.

Ona je za sarajevsko "Oslobođenje" izjavila da se na osnovu ovoga možete vidjeti na koji način se BiH udaljila od voza za EU.

Prema njenim riječima, za evroatlantske integracije potrebne su jaka politička volja i unutrašnji konsenzus, od čega je BiH još daleko.

"Ovdje se prilikom svake reforme odmah suočite sa preprekama. I u ovom procesu treba volja, dijalog i kompromis, koji su baza evropske izgradnje", istakla je Bernio ocijenivši da bi inicijativa domaćih političara od prošle subote mogla biti pozitivan znak početka rješenja deblokiranja postojeće situacije u BiH.

Govoreći o francuskom predsjedavanju EU ona je rekla da je želja Francuske da se političari u BiH pozovu na odgovornost i da se ubijede da se više angažuju na reformama, a u EU da pokrene inicijativu na najvišem nivou kako bi se dobila nova strategija.

Bernio nije mogla da sumira rezultate, jer, kako je podsjetila, francusko predsjedavanje još nije završeno.

Komentariši