“GLOBALNO ZAGRIJAVANJE JE VECE NEGO STO SE MISLI”

‘Globalno zagrijavanje je veće nego što se misli’

Istaknuti britanski naučnik, stručnjak za klimu, izjavio je da će 2008. godina biti deseta najtoplija godina od 1850. upozoravajući da međunarodna zajednica umanjuje stepen klimatskog zagrijavanja.

Najtoplija godina otkako se vrše mjerenja temperature bila je 1998. a poslije nje to su bile 2005. i 2003. Deseto mjesto čini 2008. godinu najmanje toplom od 1999. godine.

Fill Johns, direktor Odjeljenja za klimatsko istraživanje na univerzitetu East Anglija, objašnjava to relativno "usporavanje" zagrijavanja ovogodišnjim izuzetnim uticajem fenomena prirodnog hlađenja Pacifika poznatom pod imenom Ninja.

"Ninja je na Pacifiku trajao duže nego što smo mislili", rekao je on u izjavi agenciji Reuters.

Johns također smatra da u mjerenjima temperature klimatsko zagrijavanje nije tačno predstavljeno zbog nedostatka podataka s Arktika od 1961. do 1990. godine, veoma bitnog perioda za procjenu razvoja klimatskog zagrijavanja.

"Svijet je vjerovatno malo topliji nego što mjerimo", rekao je on.

Arktički led najviše se otopio u ljeto 2007. i taj rekord je gotovo dostignut ove godine. Prema podacima UN-a, ta regija bi mogla biti podložna dva puta bržem zagrijavanju od ostalog dijela zemljine površine.

Johns također ocjenuje da je u sadašnjim mjerenjima temperatura okeana predstavljena niže za 0,5 stepeni.

Komentariši