SVIJET U RECESIJI

SVIJET U RECESIJI Ispis
Sunday, 26.10.2008.

ImageRecesija u svijetu svakoga dana uzima sve više žrtava. Američki automobilski div Chrysler najavio je otpuštanje 5 000 radnika, a pred krahom je i General Motors. I europski proizvođači najavljuju nove …

…otkaze.

Svijet treba hitno reformirati monetarni i financijski sustav te pojačati uloge Međunarodnog monetarnog fonda, suglasni su čelnici europskih i azijskih zemalja na sastanku u Pekingu. No odluku za to ostavili su za skori sastanak čelnika zemlaja G20.

Svjetsku krizu izazvanu nekontroliranim međunarodnim burzovnim mešetarenjem, upozorava UN, države ne mogu izolirano rješavati. Radni tjedan sve svjetske burze završile su u crvenom. Indeksi su dotaknuli najniže razine posljednjih godina. Jučerašnja odluka OPEC-a o smanjenju dnevne proizvodnje nafte dodatno je snizila cijene dionica energetskih tvrtki i cijenu barela srušila na 64 dolara. Razlog slabljenja je pad potražnje u SAD-u i u cijelom svijetu.

Opada gospodarski rast u Kini, Indiji i Europskoj uniji. Kriza trese i automobilsku industriju. Američki Chrysler otpustit će 25 posto radne snage. Slično misle i u japanskom Nissanu i francuskom Renaultu. Usporavanje gospodarstva negativno se odrazilo i na industriju čelika. Najveća svjetska čeličana Arcelor-Mittal zatvara desetak pogona u Europi.

Tržište nekretnina i dalje slabi. U odnosu na 2006., cijena četvornog metra u SAD-u pala je za 20 posto. Zbog neplaćanja kredita tri milijuna kućanstava do kraja godine primit će rješenje o ovrhi. Ma koliko se to negiralo, svjetska je ekonomija ušla u recesiju. I to najtežu u posljednjih 80 godina.

 

Komentariši