SRBIJANCI U SREBRENICI GLASALI S LICNIM KARTAMA VAZECIM DO 4.000 GODINE

Srbijanci u Srebrenici glasali s ličnim karatama važećim do 4.000 godine !?
Svi obrasci izdati na sam dan izbora • Ko je sve dobio sporne dokumente…
25.10.2008. 09:15

Slučaj veće grupe građana srpske nacionalnosti nastanjenih u Srbiji, koji su 5. oktobra autobusima došli u Srebrenicu i glasali na lokalnim izborima na dodatnom biračkom mjestu, na nepotvrđenim glasačkim listićima, prilažući kao identifikacioni dokument samo tzv. LK/OI-4 obrazac, trebao bi biti predmet detaljne istrage Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva je potvrđeno da će sve prijave koje je Centralna izborna komisija (CIK) BiH dostavila, uključujući i navodno izdavanje bh. isprava građanima Srbije radi glasanja, biti analizirane. Do tada, vrijedi podsjetiti da je nedavno zbog kriminala u CIPS sistemu, uz ostale pripadnike MUP-a RS, uhapšen i Željko Vidović, načelnik SJB Srebrenica.

Matični brojevi

"Dnevni avaz" došao je do čak 83 LK/OI-4 obrasca iz kojih se vidi mnogo sumnjivih nepravilnosti.

Svi su izdati u Srebrenici, na sam dan održavanja lokalnih izbora 5. oktobra. Riječ je o obavještenjima da je osoba kojoj je izdat obrazac, uvedena u evidenciju ličnih karata. Na svakom stoji fotografija osobe, ime i prezime, jedinstveni matični broj, datum rođenja, izdavanja i isteka te broj lične karte, kao i mjesto rođenja. Svima u rubrici "državljanstvo" stoji – BiH.

No, ono što posebno bode oči jesu podaci iz matičnih brojeva na ovim dokumentima. Iz njih se po broju 7, upisanom iza prvih sedam brojeva koji označavaju datum rođenja, zaključuje da je 35 osoba čije dokumente naš list posjeduje, rođeno u Srbiji. Broj 7, naime, oznaka je rođenja u toj državi. Ostali imaju broj 1, koji je oznaka za rođene u BiH.

Nadalje, u 26 od ovih 83 dokumenta upisano je da lična karta koja se izdaje istječe 4000. godine!?

U ostalim slučajevima datum isteka se navodi 2018., dok se u svim aktima kao vrijeme izdavanja, uglavnom, navode dani avgusta, septembra i početka oktobra ove godine. Izuzev jednog dokumenta, koji posebno budi sumnju. Riječ je o obavještenju za Marka Nikolića, rođenog 1986. u Srebrenici, ali za kojeg se navodi da mu je lična izdata 3. juna 2005. i istječe 3. juna 2015.

U rubrici "podaci o izgubljenoj LK" nema upisano ništa, što ukazuje na to da se radi o osobi koja već tri godine ima CIPS ličnu kartu, ali je 5. oktobra radi glasanja dobila obrazac LK/OI-4!?

Također, među aktima koje "Avaz" posjeduje, uočljivo je da na 11 njih, u rubrici za potpis osobe kojoj se izdaje, potpisa uopće nema. Takvi su slučajevi sa: Jelom Maksimović, Stojanom Petrovićem, Radojkom Maksimović, Milovanom Jovanovićem, Vidojem Stjepanovićem, Milkom Lazić, Maksimom Rankićem, Milojkom Stojanović, Bosiljkom Stojanović, Milkom Jovanović i Boškom Markovićem.

Ostali dokumenti izdati su: Milanu Nikoliću, Čedi Laziću, Novici Petroviću, Danetu Sekuliću, Milki Jovanović, Nikoli Nikoliću, Goranu Bojiću, Petku Maksimoviću, Ivanki Marković, Mlađi Vasiću, Vidanu Jovanoviću, Aci Bojiću, Milenku Pavloviću, Miliji Milovanoviću, Cvijetinu Ostojiću, Mići Ostojiću, Petru Bojiću, Radomiru Bojiću.

Savić i Krajišnik

Obrasce LK/OI-4 dobili su i: Milka Panić, Milan Lazić, Andrija Arsenović, Ljubica Petrović, Ljubica akić, Slobodan Novaković, Stanisav Petrović, Zorica Jović, Čedomir Ilić, Branislav Petrović, Slavko Ilić, Mirko Trimanović, Velinka Trimanović, Milena Sekulić, Milutin Stanojević, Jelena Katanić, Milovan Jovanović, Radivoje Mitrović, Ljubiša Trimanović, Predrag Trimanović, Goran Nikolić, Velisav Rankić, Radiša Milovanović.

Tu su i: Marija Đerić, Milorad Stevanović, Zoran Kovačević, Stojka Kovačević, Goran Kovačević, Radenko Stevanović, Dragan Stanojević, Kristoje Stanojević, Miloje Stanojević, Ivko Grujičić, Savo Savić, Slaviša, Trimanović, Toma Milovanović, Dane Milovanović, Milanka Krajišnik, Mlađen Rakić, Obren Rakić, Rada Rakić.

Isti dokumenti izdati su i: Božici Ivanović, Milovanu Mitroviću, Miki Kataniću, Vidosavi Balčaković, Mlađenu Kruniću, Radanu Balčakoviću, Stevanu Jovanoviću, Anđi Rankić, Slobodanu Jovanoviću, Mirjani Orašanin, Branislavu Milinkoviću, Veljku Kataniću.

1 komentar

 1. Mogu li ja dole podnijeti zahtjev za pasos koji vazi do 4 000 godine, da se ne peglam svako par godina sa vadjenjem novog pasosa.
  I sa slikanjem.
  Iz godine u godinu slika mi ispada sve ruznija
  i ruznija
  i ruznija
  i ruznija

Komentariši