SEKOVICI TRAZE OTCJEPLJENJE OD REPUBLIKE SRPSKE

Šekovići traže otcjepljenje od RS
Milorad Filipić zahtjev obrazlaže činjenicom da su, prema njemu, Šekovići u svakoj vrsti zapostavljenosti od vlasti RS…
25.10.2008. 09:00

Milorad Filipić, predsjednik političke partije Pokret za Šekoviće, traži da se Šekovići izdvoje iz Republike Srpske.

Zahtjev obrazlaže činjenicom da se vlast RS o Šekovićima "niti brine, niti im pomaže, niti ulaže".

Izmjene ustava

Općina je, prema njemu, u svakoj vrsti zapostavljenosti te Filipić predlaže formiranje Šekovića "kao enklave".

– Znamo da ovaj naš zahjev traži ustavne i mnoge druge promjene, ali je čak i Vens-Ovenovim planom bilo predviđeno da Šekovići budu enklava i vjerujem da bi tako ovdje  stiglo više investicija i da bi se živjelo bolje, jer gore ne može – rezignirano konstatira Filipić.

Općina Šekovići ima oko deset hiljada stanovnika, od kojih je trećina nezaposlenih, a trećina su penzioneri.

U potrazi za poslom oni mlađi su stigli i do Rusije. Ima ih, naravno, i po državama bivše Jugoslavije.

– Broj stanovnika iz godine u godinu se smanjuje, jer se rijetko ko vrati. Sela su nam ostala pusta – kaže načelnik Šekovića Snježan Sokić.

On Filipićev prijedlog ne smatra ozbiljnim, nego više kao način da se skrene pažnja na probleme Šekovića. A problema ne manjka.

Osim velike nezaposlenosti, putna infrastruktura strahovito je loša, vodosnabdijevanje nema adekvatnih rješenja, ulaganja su nikakva, a odliv stanovništva ogroman.

Loši uvjeti

I pored mnogih osporavanja, ali i odobravanja, Pokret za Šekoviće s jednim odbornikom postao je parlamentarna stranka, a Filipić ne odustaje od svoje ideje.

Naprotiv, proširit će je i za parlamentarne izbore najavljuje osnivanje pokreta za istočnu RS kako bi Šekovići i ostale nerazvijene općine najzad došli do obećanih para i boljih uvjeta za život.

Četiri ljekara u četiri partije

Koliko je ekonomska i socijalna slika u Šekovićima zabrinjavajuća i koliko joj je neophodna finansijska i svaka druga pomoć, govori i činjenica da su se u politički život općine, osim Filipića koji je direktor Doma zdravlja, uključila i ostala tri ljekara, koliko ih ima ovdašnja zdravstvena ustanova. Istina je i to da su svi oni u različitim partijama.

Autor: M. MIĆIĆ

Komentariši