JEDINI MOGUCI KONCEPT JE “ZAJEDNICKA DRZAVA”

Jedini mogući koncept je zajednička država

Miroslav Lajčak

25.10.2008

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Miroslav Lajčak upozorio je danas u izjavi za češki radio da ta zemlja nikada ne bi mogla da se raspadne mirno, i da je jedini mogući koncept zajednička država.

"Jedina perspektiva za Bosnu je zajednička budućnost, a meni bi bilo potrebno da takvi signali dolaze što češće od međunarodne zajednice i sa što višeg nivoa", izjavio je sinoć Lajčak u razgovoru za češki Radiožurnal, navodi Onasa.

Slovački diplomata izrazio je žaljenje što u BiH tri ustavna naroda žive jedan pored drugog, a svaki ima svoje tumačenje zajedničke države i nastoji da ga takoreći silom nametne ostalima.

"To je ta osnovna greška, umjesto toga da se usredsrede na ono što je zajedničko, da BiH ima jedan ustav i da na njemu moraju svi zajedno da rade", kazao je Lajčak.

Atmosferu u BiH, prema Lajčakovoj ocjeni, truju neprestani pokušaji Republike Srpske da ospori i oslabi zajedničku državu, dok istovremeno iz Sarajeva stižu nerealna obećanja političara da će Republika Srpska biti ukinuta.

"Nikada koncepcija raspada neće imati saglasnost sva tri naroda",
objasnio je Lajčak zašto smatra da BiH ne bi mogla da se raspadne mirno. Dodao je da bi raspad značio da bi propala i cijela međunarodna koncepcija multietničke BiH.

"Kada pogledate s bilo koje strane, cio projekat (raspada) je osuđen od početka na neuspjeh, neostvariv je. Kada razgovarate sa Bosancima, koji su sami po sebi vrlo miroljubivi ljudi, tu svoju miroljubivost u takvim razgovorima gube",
rekao je slovački diplomata.

Lajčak je istakao da međunarodna zajednica ima vrlo jasnu predstavu šta je konačni cilj za BiH.

"To je, naravno, jedinstvena zemlja, politički stabilna, ekonomski prosperitetna i nepovratno na putu u Evropsku uniju. Ali postoje ogromne razlike u mišljenjima kako doći do tog stanja", rekao je Lajčak.

 Visoki predstavnik uvjeren je da među glavnim problemima BiH danas nije problem teritorijalnog integriteta. Ta zemlja se, kako je rekao, vrti u krug, vida svoje ratne rane, ali pitanje njenog opstanka nije na dnevnom redu.

Izvor: Onasa

Komentariši