ENGLIS: DODIKU NECEMO DOZVOLITI SECESIONIZAM

English Dodiku: Nećemo dozvoliti secesionizam

SARAJEVO – Vlada Sjedinjenih Država vrlo je ozbiljna u svojim namjerama da zadrži dosadašnji utjecaj u BiH te da ne dozvoli bilo kakve secesionističke pokušaje i zaustavi zapaljivu nacionalističku retoriku.

Prema "Avazovim" informacijama, ovo je rezime oštrih poruka koje je prilikom posljednje posjete Banjoj Luci premijeru RS i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku uputio američki ambasador Charles English. Avazovi izvori kažu da se radilo o svojevrsnom žutom kartonu koji je premijer manjeg bh. entiteta dobio nakon što se ponašao prilično kabadahijski kada je SIPA trebala izuzeti dokumentaciju o gradnji zgrade Vlade RS. Dodiku je tada poručeno da spusti loptu i da se primiri, jer bi, u suprotnom, mogle uslijediti sankcije.

Posljednjeg mjeseca u diplomatskim krugovima u BiH ozbiljno se razmišlja o nekoliko različitih "kazni" koje bi mogle biti primijenjene na Dodiku. Među njima su eventualno donošenje odluke o smjeni, izuzimanje dokumentacije o gradnji zgrade Vlade RS pod prisilom ili zabrana svih putovanja.

Komentariši