3.000 RUŽA ZA 3.000 ŽIVOTA: OBILJEŽENA 26. GODIŠNJICA STRADANJA BOŠNJAKA U VIŠEGRADU

3.000 RUŽA ZA 3.000 ŽIVOTA: Obilježena 26. godišnjica stradanja Bošnjaka u Višegradu

Obilježavanju godišnjice stradanja Bošnjaka prisustvovao je i potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić koji je kazao da vlast u ovom entitetu negira zločine, a veliča one koji su ubijali 1992. godine



U Višegradu je danas obilježena 26. godišnjica stradanja Bošnjaka u organizaciji Udruženja porodica nestalih “Višegrad 92". Sa mosta Mehmed-paše Sokolovića članovi porodica žrtava i nestalih bacili su u rijeku Drinu 3.000 ruža koje simbolizuju 3.000 nevinih života. Upriličen je i vjerski program. 

 

U toku agresije u više navrata vršena su masovna ubijanja Bošnjaka višegradskog kraja, a mnoga tijela su bačena u rijeku Drinu, zbog čega značajan dio tijela žrtava ovih zločina vjerovatno nikada neće biti ni pronađen. Danas su ukopane dvije identificirane žrtve.

 

Obilježavanju godišnjice stradanja Bošnjaka prisustvovao je i potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, koji je kazao da vlast u ovom entitetu negira zločine, a veliča one koji su ubijali 1992. godine. 

 

„Završna faza činjenja genocida jeste poricanje činjenja zločina, veličanje ratnih zločinaca i vrijeđanje žrtava“, kazao je Salkić okupljenima na mostu. 

 

Zbog zločina u Višegradu Haški tribunal i Sud BiH izrekli su niz osuđujućih poresuda, među kojima je i doživotna kazna zatvora izrečena Milanu Lukiću.

 

(NAP) 

 

Komentariši