beats by dre cheap

ZEMLJE KVINTE BEZ DILEME : "DODIKOVA POLITIKA UNAZAĐUJE BOSNU I HERCEGOVINU"


Zemlje Kvinte bez dileme : “Dodikova politika unazađuje Bosnu i Hercegovinu”

Na zahtjev DW-a Njemačko ministarstvo vanjskih poslova prenosi zajedničku izjavu zemalja Kvinte – SAD, Velike Britanije, Italije, Francuske i Njemačke – o situaciji u Bosni i Hercegovini.

U saopštenju  se navodi kako “njemačka vlada podržava Bosnu i Hercegovinu kao stabilnu i funkcionirajuću zemlju u kojoj se poštuju načela pravne države, te njezin teritorijalni integritet. Centralni stabilizirajući faktor je pritom pridržavanje odredaba Daytonskog sporazuma u svim njegovim aspektima.”

Naglašava se kako “secesionistička retorika jednako kao i blokade ili ultimatumi zemlju bacaju unazad. Bosna i Hercegovina treba funkcionirajuće institucije  kako bi mogla napredovati na svom reformskom putu u smjeru Europske unije te kako bi uhvatila privredni priključak. Pri tome je poštivanje načela pravne države ključni element, pri čemu Ustavni sud predstavlja centralnu instituciju.”

Dalje se kaže kako “s obzirom na izazove pred kojima Bosna i Hercegovina stoji, međunarodni ustavni suci, koje je u skladu s bosanskim ustavom imenovao predsjednik Europskog suda za ljudska prava, pritom i nadalje imaju važnu funkciju.”

“Odluke Ustavnog suda su konačne i obvezujuće , kao što stoji i u Ustavu zemlje. S obzirom na to mi smatramo da je odluka Milorada Dodika da blokira trgovinu unutar zemlje i rad bosanskih institucija, te da dovede u pitanje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, vrlo štetna za razvoj Bosne i Hercegovine i za njezino približavanje Europskoj uniji. Nužne reforme, prije svega kada je riječ o vladavini prava i o socio-ekonomskom području, jednako kao i nužnost da se što prije riješi pitanje održavanja lokalnih izbora u Mostaru, na taj se način svjesno odgađaju na neodređeno vrijeme”, navodi se u zajedničkoj izjavi zemalja Kvinte koje je DW-u dostavilo Njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

(Kliker.info-DW)

////////////////////////////


Amerika zaprijetila Srbiji : “Zbog nabavke oružja od Rusije imaćete sankcije…”


///////////////////////////////////


Inzko o sastanku kod Dodika: Državni zvaničnici ... - Kliker.info

/////////////////////

Zagrebački Jutarnji list o krizi u BiH : Dok Bruxelles razmišlja o sankcijama protiv Dodika, HDZ mu drži stranu


Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
26/02/2020 04:33