beats by dre cheap

RAMIZ SALKIĆ POZVAO VALENTINA INZKA DA IZMJENI ODLUKU WOLFGANGA PETRITSCHA IZ 2002. GODINE

Salkić pozvao Inzka za izmjeni Petritschevu odluku iz 2002. godine

Salkić pozvao Inzka za izmjeni Petritschevu odluku iz 2002. godine
Foto: Vijesti.ba

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić pozvao je sadašnjeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da promijeni odluku svog prethodnika iz 2002. godine Wolfganga Petritscha, kojom je uveo princip asimetričnih rješenja u entitetskim ustavima,....

.... što je u potpunosti u suprotnosti sa odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Salkić je za Fenu kazao da odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti naroda na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine treba biti implementirana jednoobrazno i ona ima za cilj da stvori društvo jednakih prava i jednakih mogućnosti, a na temelju Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama.

Stanje u kojem Bošnjaci, Srbi i Hrvati imaju veća prava u entitetu FBiH od Bošnjaka i Hrvata u bh. entitetu RS, sigurno je, smatra, u potpunoj suprotnosti sa suštinom odluke Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda u Bosni i Hercegovini.

Ovo stanje, kaže, aktuelna vlast u entitetu RS koristi da, kroz provođenje sistemske diskriminacije, mirnodopskim metodama ostvari neostvarene ratne ciljeve.

-Samo dosljednom provedbom odluke o konstitutivnosti naroda na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, može se otkloniti sistemska diskriminacija Bošnjaka u entitetu RS i spriječiti ostvarivanje ratnih ciljeva mirnodopskim metodama - ukazao je Salkić.

Podsjetio je da se u proteklih 15 godina, koliko SNSD u kontinuitetu vrši vlast u bh. entitetu RS, drastično pogoršao položaj Bošnjaka, ali i Hrvata.

-Bošnjacima se u kontinuitetu institucionalno krše osnovna ljudska prava i Ustavom zagarantovana prava. Krši se pravo na jezik i pravo na obrazovanje na maternjem bosanskom jeziku. Krši se pravo na zastupljenost u entitetskim organima prema popisu iz 1991. godine, kako je propisano entitetskim Ustavom, u članu 97. - naglasio je Salkić.

U kontinuitetu se, dodaje, Bošnjacima nameću predstavnici koji dolaze kroz političke partije, koje uglavnom okupljaju i za koje uglavnom glasaju građani srpske nacionalnosti.

Takva je situacija sa sudijama Ustavnog suda entiteta, ministrima u Vladi entiteta, ali i dijelom poslanicima u Narodnoj skupštini RS i delegatima u Vijeću naroda RS.

Ovakvo stanje je, naveo je, proizvod neprincipijelne i nepotpune provedbe odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o kontitutivnosti naroda na cijeloj teritoriji države Bosne i Hercegovine.

Trenutnom stanju je doprinijela odluka bivšeg visokog predstavnika Wolfganga Petritscha o nametanju amandmana na ustave entiteta 2002. godine.

-Tada je upravo visoki predstavnik uveo princip asimetričnih rješenja u entitetskim ustavima, što je u potpunosti u suprotnosti sa odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Predsjednici i potpredsjednici entiteta nemaju iste nadležnosti, niti iste mogućnosti da štite interese građana, ali i naroda iz kojih dolaze. U entitetu Federacija Bosne i Hercegovine ove nadležnosti su podijeljene, dok je u entitetu RS sva moć odlučivanja skoncentrisana u rukama predsjednika entiteta – istakao je.

Nadležnosti Doma naroda i klubova naroda u FBiH su u kapacitetu Predstavničkog doma, dok je Vijeće naroda RS bez ozbiljnih nadležnosti i mogućnosti, da kao drugi dom, štiti interese građana, a prije svega interese naroda kroz klubove naroda.

-Ove odredbe u Ustavu entiteta RS i činjenica da entitet nosi naziv koji je izveden iz imena samo jednog kontitutivnog naroda – srpskog, dok su druga dva naroda eliminisana, temeljni su razlog za današnje stanje i položaj Bošnjaka i Hrvata u ovom dijelu naše domovine Bosne i Hercegovine. S obzirom da je visoki predstavnik 2002. godine bio inicijator i kreator, ali u konačnici i nametnuo amandmane na ustave entiteta, a da se od tada do danas nije promijenila uloga i ovlasti visokog predstavnika, pozivam sadašnjeg visokog predstavnika da promijeni odluku bivšeg visokog predstavnika iz 2002. godine - rekao je entitetski potpredsjednik za Fenu.
(Vijesti.ba / FENA)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
26/01/2020 23:36