beats by dre cheap

MLADEN BOSIĆ : TRI LIDERA IGRAJU NA KARTU KONFLIKTA, I DA FORMIRAJU VLAST KRIZA OSTAJE

Bosić: Tri lidera igraju na kartu konflikta, i da formiraju vlast kriza ostaje

Bosić: Tri lidera igraju na kartu konflikta, i da formiraju vlast kriza ostaje
Mladen Bosić
Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH i član Predsjedništva SDS-a Mladen Bosić u intervjuu za Vijesti.ba ističe da lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH igraju na istu političku kartu – da su nepokolebljivi zaštitnici svojih naroda.

Da bi ta formula mogla da funnkcioniše, moraju imati neprijatelje od kojih oni brane svoj narod. Bez obzira da li će biti u koaliciji ili ne, oni moraju nastaviti politiku međusobnog konflikta. To je razlog zašto bi kriza bila konstantna kategorija čak i ukoliko formiraju zajednički Savjet ministara, upozorava naš sagovornik.

Razgovarala: Nevena Ćosić  

- Kako tumačite potez SNSD da nakon godinu dana Kolegiju Predstavničkog doma Parlamenta BiH predloži članove u stalne komisije ovog Doma? Objasnili su da je to odgovor na inicijativu SDS-a i PDP-a o deblokadi Parlamenta BiH.   

BOSIĆ: Mislim da je glavni razlog deblokade u stvari pokušaj da se izbjegne glasanje u Predstavničkom domu o inicijativi koju su podnijeli SDS i PDP. To glasanje bi pokazalo da je moguće okupiti dovoljnu većinu bez SNSD-a, pa čak i bez HDZ-a. To bi teoretski moglo da dovede i do većine koja bi izglasala novi Savjet ministara. Pokazalo se da je blokada Parlamenta od strane Dodika bila neuspješna taktika koja je blokirala mnoge investicije.

- U maju ste u izjavi za Vijesti.ba kazali da očekujete da će formiranje Savjeta ministara BiH biti izvedeno po modelu iz 2010. godine, kada je ovaj organ formiran 15 mjeseci nakon tadašnjih izbora. I ovog puta se bližimo tom neslavnom roku. Čeka li nas do 2022. godine i novih izbora period bez vlasti, odnosno ostanak postojeće garniture?

BOSIĆ: Teško je tačno predvidjeti, jer ne postoje jasne zakonske procedure koje bi dovele do deblokade u ovakvim slučajevima. Ja sam svoje predviđanje bazirao na osnovu poznavanja političkog mentaliteta tri lidera koji sebe nazivaju pobjednicima na prethodnim izborima. Učestvovao sam u razgovorima 2010. godine i tada se Dodiku nije žurilo da formira novi Savjet ministara, jer je Špirić bio predsjedavajući u prethodnom mandatu. Sada je situacija obrnuta.

- Lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH posljednju sedmicu obavili su razgovore na bilateralnom nivou o formiranju vlasti na nivou BiH. No, ishod tih sastanaka uglavnom se svodi na "dogovorili smo se da ćemo se dogovarati". Konkretnih pomaka nema, izuzev činjenice da je SNSD predložio svoje kandidate za parlamentarne komisije. Jednom prilikom kazali ste mi da čak i da ove tri stranke formiranju vlast, ona bi brzo došla u krizu. Pojasnite nam svoj stav.

BOSIĆ: Ova tri lidera igraju na istu političku kartu – da su nepokolebljivi zaštitnici svojih naroda. Da bi ta formula mogla da funnkcioniše, moraju imati neprijatelje od kojih oni brane svoj narod. Bez obzira da li će biti u koaliciji ili ne, oni moraju nastaviti politiku međusobnog konflikta. To je razlog zašto bi kriza bila konstantna kategorija čak i ukoliko formiraju zajednički Savjet ministara.

- Podsjetiću Vas i na izjavu da smatrate da ANP nije glavni uzrok ovakve situacije. Zašto, odnosno šta je prema Vašm mišljenju glavni problem u odnosima SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH?

BOSIĆ: Problem ovakve kostrukcije vlasti je strateška veza HDZ-SNSD koja stvara neravnotežu i strah kod predstavnika Bošnjaka. Odnos snaga bi bio dva prema jedan. Dodik i Čović se trude na svaki način da naglase svoju neraskidivu vezu. Ja upozoravam već duže vrijeme da je ova situacija opasna, a to se više puta pokazalo kao loše i u nedavnoj prošlosti. Čini mi se da je ovo značajniji uzrok ove situacije nego ANP.

- Dodik je podržao Čovićeve stavove o izmjeni Izbornog zakona BiH koja će omogućiti da konstitutivni narodi biraju svoje predstavnike, odnosno da jedan narod ne može drugom birati predstavnike. To bi, kako tvrdi, bitno poboljšalo odnose u BiH i stavilo na realni putokaz moguća rješenja. Šta mislite o ovoj tvrdnji?

BOSIĆ: To je Čovićeva glavna poliitička platforma i Dodik ga podržava čak i kada je to na štetu Republike Srpske, kao što je zahtjev za redefinisanjem teritorija i trećim entitetom. Ovakav način izbora izaziva kod Hrvata utisak diskriminacije i HDZ-u omogućava da oko sebe homogenizuje ostale političke stranke. Vjerujem da bi bio interes svih da se promjeni Izborni zakon, ali ne samo u tom segmentu, nego prije svega u rješenjima koja bi onemogućila ovako veliki nivo izborne krađe i prevara.

- Zaključci sa posljednje posebne sjednice Narodne skupštine RS zaista su izazvali brojne polemike u domaćoj, ali i međunarodnoj javnosti. Kako ih Vi vidite? Šta je njihov cilj i vjerujete li da će biti provođeni, kako to najavljuju iz SNSD-a.

BOSIĆ: Ta sjednica je bila najavljivana kao reakcija na deklaraciju SDA kao pritisak oko formiranja Savjeta ministara, ali su shvati da je glupost da NSRS raspravlja o nekoj stranačkoj deklaraciji. Zato nikome nije bilo jasno šta je koncept sjednice, osim ponavljanja već davno iznijetih stavova i prijetnji u čiju realizaciju više niko ne vjeruje. Usvojena je informacija koja je puna najprizemnijih insinuacija o ljudima iz opozicije. Idu dotle da na primjer u skupštinskoj informaciji dovode u sumnju da li sam ja glasao na referendumu 2016. ?! To je stvarno srozavanje institucije NSRS.

Priča o vraćanju nadležnosti se već odavno izlizala. Kako svi znaju da je upravo Dodik i SNSD glasao da se ozakone nadležnosti koje su visoki predstavnici oduzeli RS, bilo je interesantno slušati na sjednici koliko puta je ponovljena konstatacija kako su bili naivni i vjerovali da će kasnije te odredbe promjeniti u skupštinskojj proceduri. Vjerujem da je malo onih koji su toliko naivni da vjeruju u Dodikovu naivnost.

Ipak, u zaključcima postoji i stavka koja može biti veoma opasna. Dodik već duže vremena najavljuje ozakonjenje svoje autokratske vlasti kroz promjenu krivičnog zakona. U njemu želi da uvede kao krivičnno djelo drugačije stavove od onoga što zastupa njegova većina u NSRS. To je otvorena prijetnja za uvođenjem diktature u Republici Srpskoj i najava udara na ustavni poredak i demokratiju.


(Vijesti.ba)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
18/11/2019 04:37