beats by dre cheap

OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE ZLOČINA U LOGORU KAMENICA

Obilježavanje godišnjice zločina u logoru Kamenica

Obilježavanje godišnjice zločina u logoru Kamenica
Foto

U organizaciji Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Saveza udruženja logoraša Unsko-Sanskog kantona "Dr. Irfan Ljubijankić" i Udruženja logoraša Bosanski Petrovac, danas će na lokalitetu bivšeg logora Kamenica, općina Drvar, ...

... prigodnim programom biti obilježena 27. godišnjica zločina nad logorašima zloglasnog logora Kamenica.

Logor Kamenica je jedan od 657 logora formiranih tokom rata u Bosni i Hercegovini, s ciljem sistematskog mučenja nesrpskog stanovništva, a po stepenu okrutnosti, brutalnosti i počinjenih zvjerstava nad logorašima, zasigurno je jedan od najpoznatijih. Logoraši, osim što su držani u neadekvatnim, životinjskim uslovima, vlažnim prostorijama iz kojih mjesecima nisu puštani, s količinama hrane i vode jedva dostatnim za život, svakodnevno su mučeni, premlaćivani te odvođeni nad tzv. jamu Golubnjača gdje su mučki likvidirani i bacani u istu. Logor je egzistirao tokom cijelog perioda 1992-1995. godine.

Kroz logor je prošlo preko 200 logoraša/žena i muškaraca, s područja Bosanskog Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta, Kulen Vakufa, Kupresa, Bosanske Krupe... Oko 50 logoraša logora Kamenica je ubijeno, a među njima i jedna trudnica, te više kompletnih porodica.

Za zločine u logoru Kamenica, koji su pravno kvalificirani kao krivična djela zločin protiv čovječnosti i krivična djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, pravosnažno je, pred Sudom Bosne i Hercegovine, osuđen bivši upravnik logora Ratko Dronjak na 15 godina zatvora. Dragan Rodić zvani "Šaula", koji je u kritičnom periodu, obavljao dužnost stražara i komandira smjene u logoru Kamenica, sporazumno je priznao krivicu za počinjene zločine u ovom logoru te je, pred Sudom Bosne i Hercegovine, za krivična djela zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, osuđen na kaznu zatvora u trajanju od osam godina.


(Vijesti.ba

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
02/11/2019 13:16