beats by dre cheap

STATUS GRADA FILMA UNESCO-A SARAJEVU OTVARA NOVE MOGUĆNOSTI

Status grada filma UNESCO-a Sarajevu otvara nove mogućnosti

Status grada filma UNESCO-a Sarajevu otvara nove mogućnosti
Mirsad Purivatra

Direktor Sarajevo Film Festivala (SFF) Mirsad Purivatra zadovoljan je objavom Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) da je Sarajevo dobilo status grada filma, ocjenjujući da se time otvaraju velike mogućnosti za nova ...

... partnerstva s drugim gradovima unutar Mreže kreativnih gradova UNESCO-a.

Purivatra je napomenuo da je uspješna inicijativa i kvalitetna aplikacija gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake i Grada Sarajeva rezultirali tim priznanjem ne samo gradu Sarajevu, nego i bogatoj bh. filmskoj tradiciji i kulturnoj baštini, Sarajevo Film Festivalu kao i filmskim radnicima koji su, u proteklih 20-ak godina, ostvarili veliki uspjeh u svijetu filma, predvođeni Danisom Tanovićem, Jasmilom Žbanić, Aidom Begić i drugima.

Status grada filma UNESCO-a je samo početak onoga što Sarajevo može postati u naredne četiri godine provođenjem ozbiljnog i ambicioznog plana, mišljenja je Purivatra.

- Kroz različite projekte i podršku Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo i Federacije BiH, te uvezivanja u međunarodne produkcije, može doći do ekspanzije filmske i TV produkcije - dodao je.

Napomenuo je da će proizvodnja kvalitetnih audiovizuelnih sadržaja, kao primarni cilj te inicijative, omogućiti kvalitetno filmsko obrazovanje mladih kadrova i njihovo zapošljavanje u filmskoj i drugim kreativnim industrijama.

Mreža kreativnih gradova UNESCO-a okuplja ukupno 18 gradova filma. Pored Sarajeva, status grada filma UNESCO-a ove godine dobili su njemački grad Potsdam, poznat po slavnom filmskom studiju i filmskom zabavnom parku Babelsberg, indijski grad Mumbaj centar Bolivuda, španski grad Valjadolid i novozelandski grad Velington.

Status grada filma UNESCO-a dodjeljuje se gradovima koji imaju bogatu historiju filma, prepoznatljive filmske festivale, značajne filmske lokacije i produkcijsku infrastrukturu i posvećeni su razvoju i promociji filmskog stvaralaštva.

(Vijesti.ba / FENA)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
31/10/2019 16:26