beats by dre cheap

KURTI DONOSI POZITIVNI "CUNAMI" , ŽELI DA LJEVICA NA BALKANU PREUZME KLJUČNU ULOGU

Kurti donosi pozitivni "cunami", želi da ljevica na Balkanu preuzme ključnu ulogu

Kurti donosi pozitivni  "cunami", želi da ljevica na Balkanu preuzme ključnu ulogu

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane doc. dr. sci. Zijad Bećirović kazao je u intervjuu za Vijesti.ba kako će pobjedom nove generacije političara na parlamentarnim izborima na Kosovu doći i do promjene političke situacije u ovoj zemlji.

Bećirović je za naš portal komentirao rezultate nedjeljnih izbora i očekivanja od izbornih pobjednika, od kojih se očekuje mnogo u narednom periodu na stvaranju boljih odnosa u regionu, prije svega između Prištine i Beograda.

 

Razgovarao: Haris Ljevo

Kako komentirate rezultate nedjeljnih parlamentarnih izbora na Kosovu?

BEĆIROVIĆ: Kosovom su posljednjih 20 godina vladale političko-kriminalne strukture odnosno nekoliko pojedinaca, koje na Kosovu zovu „zločinci rata“ i „zločinci mira“. Predsjednik Kosova Hashim Thaci zajedno sa albanskim premijerom Edijom Ramom redovno su generirali krize u regionu i tako podsticali druge u regionu da također produciraju krize. Zbog toga je važno da su na proteklim prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu te politike poražene. Čelnik Demokratske partije Kosova Kadri Veseli najavio je odlazak u opoziciju. Ustvari oni moraju ići pred Specijalni sud za ratne zločine i biti procesuirani, a ne u opoziciju. To mora znati i međunarodna zajednica, a ne koketirati i/ili podržavati kriminalce, zločince i nosioce kriminala i korupcije.

Pobjedu je odnijela jedna nova generacija političara. Kako gledate na to i koliko će to doprinijeti promjeni političke situacije u ovoj zemlji?

BEĆIROVIĆ: To će sasvim sigurno promijeniti situaciju i mnogo toga neće biti kao što je bilo. Važno je da dođe do demontiranja režima Hashima Thacija. To će biti zahtjevan, težak, mukotrpan i neizvjestan proces. Pokret Samoopredjeljenje nije klasična politička stranka nego pokret i morat će doživjeti transformaciju u modernu političku stranku, ako želi da vlada i gradi bolju budućnost Kosova.

Šta ova promjena znači za dijalog između Prištine i Beograda, i šta sada možemo očekivati po tom pitanju?

BEĆIROVIĆ: Bilo bi nepravedno kriviti samo zvaničnu Prištinu ili zvanični Beograd za propast dijaloga. Tu je odgovornost na EU, koja je upropastila dijalog, ali i pojedinih ključnih međunarodnih aktera na Kosovu. Dijalog između zvaničnog Beograda i Prištine će se nastaviti sa novim posrednikom i jasno definiranim ciljem, a to je pravno obavezujućim sporazumom o normalizaciji odnosa i sa rokom kada on mora biti postignut. Novi visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Španac Josep Borell, je Katalonac, koji se protivi nezavisnosti Katalonije, a uz to Španija ne priznaje nezavisnost Kosova. Da li je on najbolja osoba za posrednika u dijalogu je poprilično otvoreno pitanje.

Šta mislite o lideru Samoopredjeljenja i kandidatu te stranke za premijera Kosova Albinu Kurtiju? O kakvom političaru se radi i kakvu politiku možemo očekivati od njega?

BEĆIROVIĆ: Albin Kurti nema hipoteka kao što imaju dosadašnji čelnici Kosova. Moderan političar i veoma obrazovan. Iskusan. Zna šta treba raditi u interesu građana. On će donijeti jedan pozitivni „cunami“ na političkoj i društvenoj sceni Kosova. On je na čelu Pokreta Samoopredjeljenje, koji je socijaldemokratski pokret. On smatra da ljevica na Balkanu treba da preuzme ulogu da traži odnosno ponudi rješenja o ključnim nacionalnim pitanjima, a to se na ovim prostorima do sada uglavnom prepuštalo desničarima, nerijetko i ekstremistima, (pro)fašistima.

Iz svijeta, posebno SAD-a, već su stigle pohvale građanima Kosova zbog odlučnosti za promjene. Može li Kosovo zaista doživjeti neke velike promjene u skorijem periodu?

BEĆIROVIĆ: Može. Međutim, to će kao što sam već rekao biti jedan mukotrpan i težak posao. On će ponuditi brojne novine, koje će doprinijeti unapređenju situacije na Kosovu, ali i normalizaciji odnosa u regionu. On sasvim sigurno neće biti faktor nestabilnosti kao što je to do sada bilo kosovsko rukovodstvo. Promjene na političkoj sceni Kosova ubrzat će pad albanskog premijera Edija Rame i njegove vlade, i tada će se konačno zaustaviti generiranje kriza, koju su uglavnom producirali Edi Rama i Hashim Thaci, koji više ne bi trebao ostati na poziciji predsjednika Kosova.

(Vijesti.ba)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
09/10/2019 04:12