beats by dre cheap

PORUKE SAD I EU: GRAĐANSKO UREĐENJE BUDUĆNOST BiH

Poruke SAD i EU: Građansko uređenje budućnost BiH

Poruke SAD i EU: Građansko uređenje budućnost BiH
Foto: Vijesti.ba

Građansko uređenje je budućnost BiH. To je pitanje vremena, a ne političkog stava ili vizije.

To je nešto što se postepeno uvodi učešćem u procesu evropskih integracija.

Konstitutivnost kamen spoticanja

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba politički analitičar Haris Ćutahija, komentarišući izjavu novog specijalnog izaslanika SAD-a za Zapadni Balkan Matthewa Palmera, koji je rekao da podržava građansko uređenje zemalja regiona.

- Naša vizija Zapadnog Balkana je da sve zemlje budu građanske, a ne samo vlasništvo određene etničke grupe. U BiH to bi poboljšalo osjećaj za nacionalni, državni identitet za razliku od njegove tradicionalne etničke pripadnosti - kazao je Palmer.

Ćutahija navodi da je za stabilnost regije veoma dobro što se američki fokus vraća na Zapadni Balkan.

- Rusija je u prethodnom periodu znatno ojačala svoju ulogu u regiji, prvenstveno zahvaljujući mlakom djelovanju Evropske unije i njenom nespremnošću ili nezainteresovanošću da učestvuje u geopolitičkoj borbi za Zapadni Balkan - ocjenjuje Ćutahija.

Neke zemlje, nastavlja naš sagovornik, poput Crne Gore, znale su same izaći nakraj s ruskim utjecajem, dok zemlje, kao što je naša, prosto nemaju kapacitet da to urade, te nam je stoga važna podrška SAD-a i EU.

- Upravo je etnički princip upravljanja državom, takozvana konstitutivnost, naš kamen spoticanja na putu ka članstvu u EU i NATO savezu i moj je čvrst stav da ovdje neće biti stabilnosti dok sve zemlje regije ne postanu članice EU i NATO-a - konstatuje Ćutahija.

Prema njegovim riječima, Dejtonski mirovni sporazum i naš Ustav, kao njegov dio, bili su prijelazno rješenje, a s tim će se složiti i njegovi kreatori i potpisnici.
- Konstitutivnost tri naroda je u suprotnosti sa ljudskim pravima na koje se Ustav poziva i to je paradoks koji živimo - dodaje Ćutahija.

Nasuprot Palmerovom stavu, koji je zadao ozbiljan udarac politikama u BiH koje smatraju da je konstitutivnost jedino rješenje, i nasuprot mišljenjima cijelog civilizovanog i demokratskog svijeta je stav lidera HDZ-a Dragana Čovića koji još uvijek brani princip jednakopravnosti naroda, a ne građana.

- Oni koji žele građansku državu, ja ih poštujem, samo danas u BiH reći građanska država, to znači klasičan unitarizam u nekoj formi i teorijskom obliku, a to vam znači u osnovi islamsku državu… - ustvrdio je Čović tokom jednog predavanja koje je u februaru ove godine održao u Zagrebu.

Čovićeva izjava smiješna

Ćutahija je mišljenja da Čović građanskim uređenjem prepada svoje glasačko tijelo, kao što to rade i lideri ostalih etničkih stranaka.

- Dakle, to ne treba pripisivati samo Čoviću. Retorika bosanskohercegovačkih etničkih stranaka je identična, zasniva se na nacional-populizmu, a nacional-populizam se zasniva na strahu. To je njihov recept za pobjedu na izborima - smatra Ćutahija.

Građanske opcije, dodaje ovaj analitičar, predstavljaju se kao antikristi/antihristi/dedžali - sile zla koje će zabraniti religiju, srušiti bogomolje i ukinuti pravo na etničku pripadnost.

- To, naravno, nije ni blizu istini, jer individualna ljudska prava garantuju sve te stvari. Insistiranje na kolektivnim pravima ugrožava i konstitutivne narode jer se pravi korak unazad u demokratizaciji i samim tim ugrožavaju se demokratske vrijednosti za koje se svi zalažemo. A izjava da bi uvođenjem građanskog uređenja BiH postala islamska država je smiješna. Građanska država nije tiranija većine, dok ovaj postojeći sistem jeste - poručuje Ćutahija.

U Ustavu BiH, pojašnjava, navodi se da se prava i slobode predviđeni u Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda direktno primjenjuju u BiH i da ovi akti imaju prioritet nad svim ostalim zakonima.

- Time je u startu poražena takva politika. Poruka koju je poslao Palmer nije novost. Takve poruke redovno dobivamo svakom presudom Evropskog suda za ljudska prava, stavovima EU i uslovima koje moramo ispuniti - dodaje Ćutahija.

Ističe kako je građansko uređenje budućnost BiH, to je pitanje vremena, a ne pitanje političkog stava ili vizije - to je nešto što se postepeno uvodi učešćem u procesu evropskih integracija.

- Krajnji rezultat će biti građanska država koja se temelji na zaštiti ljudskih prava svakog pojedinca, a ne naroda koji su "konstitutivni". U modernoj demokratskoj državi, kakva hoćemo da budemo, svi su građani konstitutivni - zaključuje Ćutahija u razgovoru za Vijesti.ba.

D.K.

(Vijesti.ba)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
05/09/2019 14:40