beats by dre cheap

RAT NIJE REALAN, ALI JE JUNCKEROV APEL ZA INTEGRACIJU REGIONA U EU IZVRSTAN

Rat nije realan, ali je Junckerov apel za integraciju regiona u EU izvrstan

Rat nije realan, ali je Junckerov apel za integraciju regiona u EU izvrstan
Zemlje zapadnog Balkana trebaju imati stvarnu perspektivu članstva u Evropskoj uniji jer u suprotnom postoji rizik od povratka u devedesete godine prošlog stoljeća, izjavio je u srijedu u Briselu predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Novinar i publicista iz Zagreba Boris Rašeta smatra da nije realno očekivati neke sukobe na ovom prostoru.
 
"Mislim da rat ili neki sukobi u dogledno vrijeme nisu realni, ali mi se Junckerov apel za integraciju cijelog regiona u EU čini izvrstan", kazao je za Vijesti.ba Boris Rašeta.
 
Rašeta dodaje da kada bi bilo političke snage da se to doista provede, a provest će se za zakašnjenjem, jer je to trebalo provesti davno, puno stvari bi se riješilo samo po sebi. 
 
"Otvorila bi se tržišta, skinule bi se carinske prepreke, osjetio bi se protok ljudi, roba, ideja na ovom prostoru koji i ovako i onako su suštinski integrirani. Te prepreke su ne samo štetne, nego i neprirodne. Mislim da su najdelikatnije opasnosti na Kosovu, Makedoniji, a pretpostavljam i u BiH, ipak, izbjegnute i da je ta vrsta opasnosti o kojoj Juncker govori daleka", kaže Rašeta.
 
Rašeta dodaje kako postoji i određena odgovornost EU za sporost u EU integracijama regiona i slaže se sa tvrdnjama da su zemlje poput Bugarske ili Rumunije primljene u EU u trenutku kada su bile u lošijoj političkoj situaciji nego BiH ili neke druge zemlje regiona.
 
"Prilično sam siguran da su bile u lošijoj situaciji. Bugarska i Rumunija su primljene iz geopolitičkih razloga, zato što je to u tom trenutku odgovaralo idejama širenja NATO-a i nekim drugim geopolitičkim interesima. Pokazalo se s druge strane, kad vi neku zemlju stavite pred rigorozne uvjete, Hrvatska je bila pred njima, Srbija je to sad, ona te uvjete naizgled zadovolji, ali čim uđe u EU, na iste te uvjete zaboravi i vrati se svojim starim praksama", mišljenja je Rašeta.
 
On smatra kako bi za BiH bilo izvanredno korisno da uđe u EU i time bi mnogi od unutrašnjih problema bili smanjeni na neki način, jer bi to sasvim sigurno koristilo i bh. ekonomiji, turizmu, vjerovatno bi bilo niz blagodati. 
 
"Međutim, očito je da veliki međunarodni igrači, prije svega najveće sile - SAD, Rusija, Turska, jednim dijelom i Njemačka - namjerno BiH drže prostorom na kojem uvijek odvaguju snage. Toj se državi ne da završetak baš iz razloga da bi neprestano mogla služiti kao poligon za realizaciju nekih viših interesa koji sa samom BiH i njenim narodima nemaju zapravo nikakve veze", ističe naš sagovornik.
 
Rašeta smatra da ne treba previše očekivati od izbora za Evropski parlament, koji će biti održani u maju, kada je u pitanju ubrzanje pristupanja EU BiH i drugih zemalja.
 
"Mislim da će se, ako se nešto bude mijenjalo, mijenjati na gore. Ova Junckerova perspektiva izrazito je idealistička i izrazito je dobronamjerna. Ali odnos snaga u Evropi je takav da jačaju snage koje su za izolacionizam, zemlje Višegradske skupine koje su konzervativnije očito su u prevazi. Lideri poput  Orbana, pokret poput AfD-a u Njemačkoj, jačaju, tako da ne vjerujem da će biti bolje", potcrtava Rašeta.
 
On dodaje kako u Evropi ionako u zadnjih sedam, osam godina, od recesije postoji zamor u proširenju. 
 
"Sada postoje veliki problemi, koji će nastati sa Brexitom, koji mogu biti neslućeno veliki, tako da ne vjerujem da se u tom smislu šanse za brzu integraciju cijele ove regije u EU povećavaju. Naprotiv, mislim da se smanjuju", zaključio je Boris Rašeta u razgovoru za Vijesti.ba.

 

(Vijesti.ba)Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
22/02/2019 01:17