beats by dre cheap

IVO JOSIPOVIĆ: KOMISIJE ZA VEĆ PRESUĐENE RATNE ZLOČINE NEĆE PROMIJENITI PROŠLOST

Josipović: Komisije za već presuđene ratne zločine neće promijeniti prošlost

Josipović: Komisije za već presuđene ratne zločine neće promijeniti prošlost
Bivši predsjednik Hrvatske i univerzitetski profesor prava Ivo Josipović izjavio je večeras u Sarajevu da formiranje komisija za istraživanje već presuđenih ratnih zločina neće promijeniti prošlost, već samo mogu pokvariti budućnost.

Na predavanju na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu o temi "Kaznena odgovornosti za ratne zločine", Josipović je istakao da je vrlo važno govoriti o tome jer odmak od kulture nekažnjivosti prema kulturi koja traži i očekuje da svaki ratni zločinac bude kažnjen znači napredak čovječanstva.
 
Po njegovim riječima, nikakve komisije ne mogu promijeniti historiju jer postoje presude koje su takve kakve su i koje treba poštovati.
 
Josipović smatra da nije mudro nastojati negirati ono što je utvrđeno presudama i o čemu postoje historijski dokumenti. 
 
Na pitanje novinara o trenutnim odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Josipović je odgovorio da mu je žao što su ti odnosi osjetno lošiji nego što su bili. 
 
- Ja sam na početku svog mandata rekao da je BiH naš najvažniji susjed jer nas vezuju duga granica, prijateljstvo, komplementarna ekonomija i kultura, što bi sve trebalo biti prednost a ne nedostatak. Nažalost, trenutno u obje zemlje imamo političke garniture koje teško nalaze zajednički jezik i samo se mogu nadati da će se to promijeniti - naveo je Josipović.

 

(Vijesti.ba / FENA)


Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
13/02/2019 00:31