beats by dre cheap

POKUŠAJ VLADE ENTITETA RS-A DA NEGIRA SUDSKI DOKAZANE ČINJENICE

Pokušaj Vlade RS da negira sudski dokazane činjenice

Pokušaj Vlade RS da negira sudski dokazane činjenice
Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić upozorio je danas za Fenu da Vlada RS-a formiranjem takozvane međunarodne komisije za Srebrenicu pokušava da negira sudski dokazane i utvrđene činjenice.

- Dva međunarodna suda u Haagu - Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugolaviju, presudili su da se u Srebrenici desio genocid nad bosanskim muslimanima - Bošnjacima i da su ga počinili vojska RS i dijelovi policije RS-a, a da je Srbija, kao jedina država u svijetu, osuđena da nije spriječila genocid i kaznila počinioce - podsjetio je Salkić.

Kompletno vojno i političko rukovodstvo bosanskih Srba tog vremena osuđeno je za progon, etničko čišćenje, teške zločine i genocid, što je, ističe, jasno i nedvosmisleno kroz presude okarakterisano kao udruženi zločinački poduhvat.

- Formiranje tzv. komisije za Srebrenicu od strane Vlade entiteta RS u Bosni i Hercegovini je na tragu opredjeljenja za provođenje faze negiranja genocida, a koja podrazumijeva negiranje i minimiziranje zločina, veličanje ratnih zločinaca i vrijeđanje žrtava - smatra entitetski potpredsjednik.

Taj čin Vlade predstavlja, kako ukazuje, ugrožavanje provođenja Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer izaziva strah, sumnju i nepovjerenje u entitetske organe, što samo po sebi nameće nesigurno orkuženje za žrtve koje su se vratile na svoja ognjišta.

- Vladin čin dugoročno produkuje nestabilnost, nepovjerenje i ugrožava mir. Pozivamo one koji su zaduženi da osiguraju provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma da reagiraju i zaštite žrtve od dalje torure i ponižavanja onih koji negiraju zločine i glorifikuju ratne zločince - naveo je Salkić.

Preživjele žrtve očekuju, kako je naveo, da će ovakav atak na istinu i pravdu, koji želi dovesti u pitanje presude međunarodnih sudova i karakter zločina u Srebrenici, ali i udariti na ugled i značaj UN-a, biti jedan od razloga za sazivanje sjednice Vijeća za provedbu mira (PIC).

- Ovaj postupak pokazuje da Vlada nije sprema da gradi demokratsko društvo, društvo vladavine prava i jednakih mogućnosti za sve građane. Ona ovim činom nastavlja širenje diskriminacije i dominacije stavova, ideja i programa samo srpskog naroda u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, što je u potpunoj suprotnosti s ustavima entiteta i države Bosne i Hercegovine, ali i u suprotnosti sa temeljnim evropskim vrijednostima - istakao je potpredsjendik bh. entiteta RS Ramiz Salkić za Fenu.

Vlada RS-a danas je imenovala, kako je rečeno, nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992.-1995. godine, kao i Srba u Sarajevu u periodu od 1991.-1995. godine.

U Komisiji za Srebrenicu su Gideon Grajf, predsjednik te članovi Adenrele Šinaba, Juki Osa, Rodžer Bajard, Zeng Ji, Đuzepe Zakarija, Markus Goldbah, Lavrens Armand Frenč i Marija Đurić.

U Komisiji za Sarajevo su Rafael Izraeli, predsjednik, te članovi Volter Manošek, Lavrens Armand Frenč, Darko Tanasković, Đuzepe Zakarija, Viktor Bezručenko i Patrik Bario.

Po tvrdnjama iz entitetske vlade komisija za Srebrenicu je imenovana, kako je navedeno, s ciljem cjelovitog i istinitog sagledavanja događaja u Srebrenici i srebreničkoj regiji u periodu od 1992.-1995. godine, a zbog jačanja povjerenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnog pomirenja i suživota sadašnjih i budućih generacija.


(Vijesti.ba / FENA)
Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
07/02/2019 17:05